I dag slår FN’s Klimapanel fast, at der er en klar sammenhæng mellem ekstreme vejrfænomener, og at vi derfor alle må berede os på flere hedebølger, voldsomme regnskyl og andre vejrmæssige udskejelser. Det koster dyrt i både menneskeliv og kroner og ører. Det er meldingen fra klimapanelet, der netop har offentliggjort et politiker-uddrag af rapporten ”Managing the Risks of Extreme Events and Disasters to Advance Climate Change Adaptation”.

Jeg håber, at alle, der om to uger drager til Durban for at deltage i de internationale klimaforhandlinger, tager meldingen fra IPCC med sig, når de sætter benene på den afrikanske jord. For efter to artier med internationale klimaforhandlinger er der desværre ikke kommet færre men flere drivhusgasser i vores atmosfære. Det har konsekvenser. Det kræver handling.

Nu burde det ikke være nødvendigt med flere rapporter, som bekræfter dette akutte behovet for netop handling. Det er tid til, at vi alle vågner op til dåd og indser, at vores afhængighed af kul, olie og gas skal stoppe, og at verdens regeringer skal se at få lavet en bindende, international klimaaftale, der tager fat ved problemets rod.

Det er vigtigt, at vi gør en indsats for at tilpasse os de klimaforandringer, der allerede er uundgåelige, men der er altså grænser for, hvor høje vi kan bygge vores diger. Og klimatilpasning uden konkret handling for at gøre noget ved selve årsagen til klimaforandringerne er ligesom at stå og tørre vand op på et oversvømmet badeværelsesgulv uden at slukke for den vandhane, hvor vandet kommer fra. Det er ganske enkelt absurd.”

28. november mødes verden i Durban til FN’s internationale klimaforhandlinger, er det afgørende at nå til enighed om en klar vej fremad mod en international klimaaftale baseret på videnskabelige facts, så vi kan se at få gjort noget ved årsagen til klimakrisen. Jeg deltog selv i klimatopmødet sidste gang, da det blev afholdt i Cancun, og jeg vil naturligvis også følge med i topmødet i Sydafrika. Der skal vigtige byggeklodser på bordet. Ikke mere snak.