Det er med blandede følelser, jeg venter på, at vores skib Arctic Sunrise nærmer sig Murmansk i det nordlige Rusland.

Ombord er 30 aktivister og besætningsmedlemmer, heriblandt en dansk kvinde, der alle sejlede ud for at protestere mod Gazproms planer om, som det første selskab overhovedet, at påbegynde en olieproduktion i Det Arktiske Ocean. Det er en olieoperation, som kan få katastrofale følger. Dels er sikkerheds- og miljøstandarderne på boreplatformen ekstremt lave, dels er det forbundet med store risici for olieudslip overhovedet at bore efter olie i det barske miljø.

Boreplatformen ligger i et område, hvor havet om vinteren fryser til is, og hvor der ingen hjælp er i nærheden, hvis det går galt. Det er ikke engang to år siden, at selvsamme olieselskab mistede kontrollen med en boreplatform, som efterfølgende sank, og hvor 53 mennesker mistede livet.

At Gazprom nu skal til at producere olie i et af de mest besværlige og sårbare områder i verden får det til at løbe koldt ned af ryggen på mig.

Det var derfor de 30 aktivister og besætningsmedlemmer sejlede ud med Arctic Sunrise - for at protestere mod Gazproms vanvittige planer. De gjorde det, fordi de mener, at den fantastiske arktiske natur er værd at beskytte, og fordi at man på ingen måde kan forvente, at den russiske stat, som også ejer Gazprom, vil være sin opgave voksen og selv beskytte det kolde nord.

Siden den ikke-voldelige aktion mod olieplatformen fandt sted onsdag morgen, har de russiske myndigheder reaktion været helt ude af proportion.

Onsdag morgen skød de russiske styrker 11 advarselsskud hen over Arctic Sunrise.
Torsdag morgen stormede bevæbnede russiske specialstyrker Arctic Sunrise, hvor de siden har tilbageholdt besætningen. Det har været fire lange dage med venten, for myndighederne har handlet helt uden om demokratiske spilleregler. Ingen har fået advokatbistand, og ingen har fået oplyst hvorvidt de er sigtet eller ej.

I stedet har de russiske myndigheder igennem meldt ud, at besætningen kan anklages for pirateri, hvilket kan give op til 15 års fængsel. 15 års fængsel!

Som Jasper Teulings, juridisk rådgiver hos Greenpeace, konkluderer, er der tale om en desperat udmelding fra russernes side. En ikke-voldelig aktion med brug af reb kan aldrig blive til pirateri, og man må formode at russerne udelukkende prøver at retfærdiggøre deres overtagelse af Arctic Sunrise.

I sådan en krisestund er det godt at have solid støtte. Og det har Greenpeace, takket været millioner af mennesker. 3,9 millioner for at være præcis, som støtter bevægelsen Save The Arctic.

Støtten i den akutte situation har også været massiv – og bevægende. Og jeg er ikke i tvivl om, at det nytter, at vi kan tale med en samlet stemme. Mere end 368.000 har nu - via vores site -  skrevet til russiske ambassader verden over for at kræve de tilbageholdne aktivister og besætningsmedlemmer frigivet.

Det lægger pres og sender et signal, som jeg håber får de russiske myndigheder til at besinde sig og løslade besætningen, når den snart når frem i havn i Murmansk.  
Og det gør at Greenpeace fortsat kan konfrontere selskaber som Gazprom, når de sætter miljøet og naturen på spil – akkurat som vi har gjort i årtier, og som vi vil fortsætte med!