I weekenden flyttede Occupy Wall Street-bevægelsen også til Danmark. Op mod 1000 mennesker var samlet på Rådhuspladsen i sympati med den amerikanske bevægelse og i protest mod en finansverden, der har bragt masser af mennesker i fattigdom, mens dens egne direktører stadig høvler gigantiske bonusser ind. Onsdag aften blev de sidste 31 demonstranter bortvist af politiet, men det vil forhåbentligt ikke blive det sidste, vi hører til den protestbevægelse i Danmark.

Jeg er også træt af pengegriske finansmænd, der sætter profit til sig selv og aktionærerne over hensyn til almindelige mennesker, naturen og klimaet. Det er forurenede virksomheder med blakket moral og dollartegn i øjnene, der bestemmer over menneskers adgang til mad, ren luft og grønne energikilder. Jeg deler Occupy-bevægelsens krav om forandring, jeg deler dens ønske om en bedre, friere og mere lige verden, og jeg deler dens drøm om en tid, hvor det ikke som nu næsten altid er de fattigste, der rammes først og hårdest.

Greenpeace USA har sendt solenergi-lastbilen ’Rolling Sunlight’ ind i Wall Street for at give strøm til bevægelsens mediecenter.

Billedtekst: Greenpeace USAs solenergi-lastbil ’Rolling Sunlight’. Den er nu i Wall Street for at give strøm til bevægelsens mediecenter.

Om kun godt en måned samles regeringer og virksomheder i Durban i Sydafrika for endnu engang at diskutere den mest overhængende trussel, verden står overfor. Klimaforandringer vil igen et par uger være på dagsordenen, som de var det for to år siden i København. Dengang var der en god mulighed for at tage store, reelle skrift i retningen af at bremse klimaforandringerne. Det er der sådan set stadig, men efter fiaskoen i København tør kun få virkelig sætte næsen op efter reel handling. Men sagen er, at tiden løber fra os. Klimaforandringerne er virkelige og koster allerede i dag tusinder af liv. Antallet af naturkatastrofer er i eksplosiv stigning fra 58 om året i 1960erne til nu 449 om året.


En af hovedårsagerne til, at det politiske system rykker så langsomt på klimaproblemet, er de sorte industrier. Milliarder af dollars bliver postet direkte i klimanægtere og forskning, der kan sætte spørgsmålstegn ved klimaforandringerne, løsningerne eller nogle af kilderne til klimaforandringerne. I Danmark er Dansk Industri også aktiv.

Dansk Industri deltager som medlem af Business Europe i en benhård lobbyindsats i EU´s korridorer mod, at EU skærper sit reduktionsmål for udledning af CO2. Dermed forsøgerDansk Industri at forhindre politisk handling, der ville bidrage til en omstilling af den europæiske industri i klimavenlig retning til stor gavn for alle, ikke mindst indbyggerne i de mange lande i den fattige del af verden der rammes rigtigt hårdt af oversvømmelser, tørke og deraf følgende sultkatastrofer.

Så lad os støtte op om Occupy-bevægelsen og andre bevægelser hvor vi mødes og handler på den uretfærdighed, vi ser i verden. Verden tilhører os alle sammen og skal ikke styres af en lille gruppe multinationale selskaber og deres behov for hurtig profit.