Arktis er et af verdens mest og skrøbelige naturområder – og hjemsted for en lang række unikke dyrearter, der bliver alvorligt truet af olieselskabernes boringer, både i Grønland og det øvrige Arktis.

Jeg har før skrevet om, at olieboringer i Arktis let kan føre til et olieudslip på grund af de ekstreme vejrforhold, der findes i Arktis. Ugelange storme, der nærmer sig orkanstyrke, og isfjelde der kolliderer med boreplatformene, gør både sandsynligheden for et udslip højere og muligheden for at rydde op efter et olieudslip mindre.

Men hvad vil et olieudslip i Arktis betyde for dyrelivet deroppe? Det korte svar er: død og ødelæggelse.

Fugle der bliver smurt ind i olien dør ofte af kulde. Fuglenes fjer er normalt vandafvisende. Det kræver, at hver fjer er tilpasset, så vandet ikke kan sive igennem de mikroskopiske mellemrum mellem fjerene. Havfugle bruger derfor en stor del af deres tid på at rense og tilpasse deres fjer for at opretholde denne funktion.

8. juli 2013

Oil Covered Loon © Ken Graham / Greenpeace

 

Men hvis fjerene bliver smurt ind i olie, mister de evnen til at isolere, og så vil fuglens sårbare hud blive udsat for kulde fra vand og vind. Fuglen fryser altså ihjel. Der skal ikke meget olie til, få dråber på fjerene er nok, for at have dødelig effekt for havfuglene.

Fisk får stoppet gæller og tarme til og bliver kvalt i olien. Havpatterdyr såsom sæler og hvalrosser bliver ligeledes kvalt og forgiftet af olien.

Pattedyr med pels, som fx isbjørne og havoddere, vil ligesom fuglene fryse ihjel, da olien sidder fast i pelsen, der mister evnen til at isolere. Isbjørne vil ofte forsøge at slikke olien af hvilket vil medføre forgiftning.

Da olietankeren Exxon Valdez gik på grund i Alaska i 1989 og et sted mellem 260 og 750 tusinder tønder olie strømmede ud i vandet fik verden at se hvilke dødbringende konsekvenser olien har i det skrøbelige halvmiljø. Mellem 100.000 og 250.000 havfugle, 2.000 havoddere, 300 sæler døde blandt mange andre racer. Olieudslippet påvirker stadig området i dag.

Det er på tide, at politikerne tager de alvorlige risici og konsekvenser alvorligt, frem for at vende det blinde øje til olieboringerne, der desværre forventes at blive genoptaget allerede i år.