Det er tidlig tirsdag morgen og vi bliver alle vækket lidt over klokken 7. Nyheden er, at der er et fiskefartøj på radaren. Som vi nærmer os fartøjet, viser det sig, at vi har af gøre med en fransk dybhavstrawler med nettet dybt nede på havbunden. Trawleren var altså i fuld gang med at slæbe et spor af ødelæggelse efter sig. Havbunden under os her på Arctic Sunrise har koraler, der er mange tusind år gamle. Og her blev de bare ødelagt i løbet af få sekunder en tirsdag i november.

I løbet af ganske kort tid var alle ombordværende klar til at gå i aktion, i håb om at stoppe ødelæggelsen vi var vidne til. Tre gummibåde blev sat i vandet i læ af vores skib. Som en knivtangsmanøvre kom vi ud af skyggen af Arctic Sunrise. Kursen var sat imod trawleren og planen var at påsætte en redningsbåd efter trawlerens netkabler, der gik ned i vandet. Målet var at sætte fokus på problemet med ødelæggelserne til havs og samtidig forhindre trawleren i det ødelæggende fiskeri.

Aktionsbåden med redningsbåden påsat, sejlede op bag trawleren og forsøgte at hæfte redningsflåden fast. Første forsøg mislykkedes og vi måtte trække os tilbage for at forsøge igen fra en ny vinkel. Problemet var, at aktionsbåden skulle forholdsvis tæt på trawlkablet. Altså det kabel, der trækker flere tons under båden. Den er derfor i stand til at skærer en mand midt over, hvis man ikke passer på. Næste gang aktionsbåden nærmede sig kablet lykkedes det - og redningsbåden blev fasthæftet til kablet.

Alt gik som planlagt, indtil rebet, der trak redningsbåden efter trawleren sprang og redningsbåden drev frit.

Men aktionen var lykkedes og vi fik, hvad vi kom efter. Vi fik sat fokus på problemet.

Greenpeace er her for at sætte fokus og en stopper for det overfiskeri og den ødelæggelser af havbunden, som er konsekvensen af dybhavsfiskeri. De metoder og redskaber, der benyttes i dag i fiskeriet, er meget destruktive og ødelæggelserne er enorme. Biologiske samfund på havets bund er blevet overtromlet og jævnet. Og dybhavssamfundende skal bruge flere 100 år for at komme sig, da disse organismer er meget langsomt voksende.

Dagens aktion er derfor ikke enden på kampen for et bedre fiskeri med respekt for havets naturskatte, men blot en kamp af mange. Jeg er glad for at være med til at kæmpe den.