Myndighederne i Senegal har tilbageholdt en russisk trawler, efter den angiveligt har udført ulovligt fiskeri. Tilbageholdte skibe, Greenpeace, Rusland og ulovligt fiskeri – ringer det en klokke? Frygt ej, her er forklaringen på, hvordan det hele hænger sammen.

Vi savner vores skib Arctic Sunrise, der i øjeblikket stadig er tilbageholdt i Rusland. Selvom de 30 aktivister, der i september deltog i en fredelig aktion mod Gazprom’s olieboringer i Arktis, alle er sikkert hjemme igen, så har de russiske myndighed ikke indvilliget i at slippe Arctic Sunrise fri. Det er én historie, og den har for så vidt intet at gøre med det ulovlige fiskeri ud for Senegals kyst. Og så alligevel.

Russiske medier har nemlig ikke været sene til at påpege, at det er Greenpeace, der trækker i trådende omkring tilbageholdelsen af den russiske trawler, Oleg Naydenov, der lige nu bliver holdt i havnen i Dakar, Senegal. Det er ikke korrekt.

Aktivister fra Greenpeace er i gang med at fjerne en dug, der skjuler den russiske trawler Oleg Naydenovs identitet under ulovligt fiskeri ud for Senegals kyst tilbage i 2012. © Greenpeace / Pierre Gleizes

 

Hvad vi har hørt gennem medierne er, at den russiske trawler den 23. december blev opdaget af et fransk overvågningsfly, og derefter mistænkt for at bedrive ulovligt fiskeri i den senegalesiske økonomiske zone (det stykke farevand der strækker sig fra 12 til 200 sømil ud fra kysten). Det senegalesiske søværn arresterede senere den russiske trawler, og bragte den til Dakar.

Greenpeace kender ikke andet til den aktuelle sag, end hvad der rapporteres i medierne. Viser det sig, at den russiske trawler har udført ulovligt fiskeri, ja så er Greenpeace meget tilfredse med, at de senegalesiske myndigheder håndhæver deres regler. Det ville være en sejr for de hårdt pressede fiskebestande, og de lokale kystfiskersamfund der er afhængige af fiskeri for deres overlevelse.

Men hvor kommer sammenhængen så fra? I februar 2012 fangede Arctic Sunrise den selv samme trawler med fingrene i kagedåsen. På ulovlig vis plyndrede Oleg Naydenov farvandet for fisk ud for Senegal. Greenpeace har gennem flere år arbejdet på, at drive de store udenlandske trawlere og deres overfiskeri væk fra Vestafrikas kyst. Det har vi samarbejdet med lokale kystfiskersamfund omkring, og i maj 2012 smed Senegal ikke mindre end 29 pelagiske trawlere på porten.

Kystfiskerne oplevede hurtigt bedre fangster end de havde gjort i mange år. Fraværet af de udenlandske trawlere – herunder russiske og europæiske – har givet lokale kystfiskersamfund et lysere syn på fremtiden, selvom der er lang vej igen. 

 

Fiskeriinspektion er en af de undtagelser, der giver et land lov til at inspicere et udenlandsk skib i den eksklusive økonomiske zone. Da Arctic Sunrise blev bordet af russiske styrker tilbage i september 2013, skete det efter mere end 24 timer efter en fredelig protest, hvilket ikke er tilladt ifølge FN’s havretskommission. Den Internationale Havretsdomstol (ITLOS) afgjorde senere, at Rusland skulle frigive de 30 aktivister og Arctic Sunrise. Rusland har endnu ikke rettet sig efter dommen.

Har de senegalesiske myndigheder været ekstra opmærksomme, efter trawleren blev afsløret i ulovligt fiskeri? Måske, men den aktuelle tilbageholdelse af Oleg Naydennov er ikke noget, vi kan tage æren for.

Slideshow fra vores arbejde med lokale kystfiskersamfund i Vestafrika.