31. oktober 2013

 

I skrivende stund, torsdag morgen, er jeg på vej til et seminar på Danmarks Tekniske Universitet.

DTU har nemlig inviteret Gazprom til at give en lektion i, hvordan selskabet håndterer de høje risici ved olieboringerne i Rusland. Det sker yderst sjældent, at den russiske energigigant stiller frem for at fortælle om sikkerhedsstandarderne, og selskabet bliver for alvor tavst, når manglen på sikkerheden kommer på dagsordenen.

Når jeg ser på selskabets seneste tal over olieudslip, tænker jeg med gru på, hvor galt det kan gå, hvis Gazprom efter planen som det første olieselskab påbegynder udvinding af olie i det isfyldte Arktiske Ocean i december i år. I 2011 rapporterede Gazprom 872 olieudslip fra dets olieoperationer på land i Rusland. Det reelle tal estimeres til at være helt op til ti gange større, men de russiske myndigheders kontrol af Gazprom er nærmest ikke-eksisterende.

Det var bl.a. Gazproms lemfældige omgang med sikkerheden og tanken om, at selskabet nu vil udvinde olie under langt mere risikable forhold i det Arktiske Ocean, der gjorde, at aktivister fra Arctic Sunrise gennemførte den fredelige protest mod Gazproms boreplatform. Deres protest var modig og vigtig, og de - og de 28 andre ombord på Arctic Sunrise - fortjener ikke at sidde i fængsel i Murmansk.

Kender du hele sandheden om Gazproms olieeventyr? Her er en række af de problemer, der bør diskvalificere selskabet fra at nærme sig Arktis:

Vidste du, at Gazprom…

…er ved at begynde den første udvinding af olie i det isfyldte Arktiske Ocean?

…har bygget platformen Prirazlomnaya af op til 30 år gamle dele fra en pensioneret platform, der har været anvendt i Nordsøen?

…er ansvarlig for en af de verdens værste ulykker fra en boreplatform, hvor dets platform Kolskaya sank i december 2011? 53 mennesker omkom. Det skete efter, at Gazprom trodsede reglerne for boringer og under ekstreme vejrforhold flyttede platformen midt i vintersæsonen.

…trak stikket og aflyste sine planer for Prirazlomnaya i 2012? Men det skete først efter, at det kom frem i offentligheden, at sikkerheden ikke levede op til kravene.

…kun har offentliggjort et resumé af en beredskabsplan for Prirazlomnaya, selv om Arktisk Råd kræver en fyldestgørende plan?

…har et ”worst case scenario” for olieudslip, hvor man kun kan håndtere 70.000 tønder olie? Til sammenligning flød der ved Deepwater Horizon-ulykken 5 millioner tønder olie ud i Den Mexicanske Golf.

…har operationer, der udsætter 140.000 km2 hav og 3.000 km2 kyststrækning for risiko for miljøforurening? Olieproduktionen truer nærliggende dyre- og naturreservater, hvor bl.a. truede hvalrosser og havfugle lever.