Forsvarsminister Nick Hækkerup ( S) erkendte forleden på TV 2 News, at Danmarks beredskab er utilstrækkeligt, hvis der kommer et olieudslip ud for Grønlands kyst. Den eneste logiske konsekvens af den erkendelse må være at stoppe de uansvarlige olieboringer.

Det danske beredskab kan ifølge regeringen maksimalt klare 5.000 ton olie.

Men hvis uheldet er ude, og det er der høj risiko for, i Grønland, kan mængden af olie, der fosser ud i havisen, nærme sig 30.000 ton - om dagen! Dertil kommer, at alt materiel skal transporteres fra Danmark til Grønland, så der kan gå en rum tid, inden indsatsen kan påbegyndes. Til den tid vil olien have nået at sprede sig i det arktiske miljø, og så er katastrofen uundgåelig. Med andre ord: Selv om Danmark har ansvar for at rydde op efter olieulykker i Grønland, forslår beredskabet som en skrædder i helvede.

Et eksempel på, hvor galt det kan gå i Arktis, er fra 1989, da skibet ' Exxon Valdez' gik på grund i Alaska. Mellem 260 og 750 tusind tønder olie strømmede ud i vandet.

Det varede 24 timer, før beredskabet nåede frem, og bl. a. derfor lykkedes det kun at indsamle ca. 10 procent af olien. Mellem 100.000 og 250.000 havfugle døde.

Når deres fjer bliver smurt ind i olie, mister de evnen til at isolere kulden, og så fryser fuglene ihjel. Fisk, hvaler, sæler, havoddere, ørne blev indsmurt, kvalt, forgiftet og i sidste ende dræbt af olien. I dag findes der stadig olierester fra ulykken i Alaska. Erfaringerne fra Alaska med ' Exxon Valdez' holder dog ikke olieselskaberne tilbage fra Grønland. En række af de helt store selskaber har købt licens til at lede efter olie ud for Grønlands vestkyst.

En oliekilde, der springer læk her, vil føre til betydeligt større mængder olie end dengang med ' Exxon Valdez'.

Det bekymrer tilsyneladende ikke den danske regering, der i sidste ende har ansvaret og regningen, hvis det går galt. På trods af at olieeksperter, forskere og endda dele af oliesektoren selv står i kø for at advare om risici, forholder regeringen sig passivt til olieselskabernes indtog.

Det er en letsindig og helt uansvarlig gambling. Hvis regeringen ikke kan stå inde for sikkerheden, bør der kun være én konsekvens at drage: Stop olieboringerne.

Danmark har ikke råd til at gamble med miljøet i Grønland.

Indlægget er skrevet med Jon Burgwald og blev bragt i Politiken, 1. juli 2013.