På trods af advarsler mod boringer i Arktis fra blandt andet forskere, den amerikanske kystvagt og embedsmænd fra det engelske udenrigsministerium, så har det skotske olieselskab Cairn insisteret på at foretage fem efterforskningsboringer ud for Grønlands Vestkyst. Nu er de seneste resultater af boringerne blevet præsenteret, og Cairn mener selv, at det er det mest positive resultat hidtil, da selskabet hævder at have fundet spor af olie. Men det er det ikke.

Boringer i Arktis er unødvendige, forurenende og ekstremt risikable.  Ligegyldig hvor meget olie Cairn finder, så bør boringerne ikke finde sted. Cairns boringer i Arktis er nogle af verdens mest risikable boringer. Dette års boringer har foregået helt ned til 1.500 meters havdybde og Cairns skibe trækker et hav af isbjerge væk, som er på kollisionskurs med boreplatformen.

Imens forsyningsskibene spiller Tetris med isbjergene, så udleder hver eneste af olieselskabets boringer massive mængder skadelige kemikalier ud i det Arktiske Ocean. Fra en enkelt boring udleder Cairn flere rødlistede kemikalier end alle de danske og norske boringer udleder i løbet af et helt år.

Og som om det ikke var nok, så har offentliggørelsen af Cairns beredskabsplan gjort det helt klart, at hvis der sker et olieudslip, så har Cairn ikke den fjerneste anelse om, hvordan man skal fjerne olien. I stedet vil det meste af den grønlandske vestkyst og store dele af den canadiske østkyst være ødelagt i årtier.

Det burde være krystalklart, at ligegyldigt hvad og hvor meget Cairn finder, så er det ikke risikoen værd. Hvis man fortsætter boringerne, er det kun et spørgsmål om tid, før katastrofen indtræffer. 

Sidste år kom Cairn med en udmelding, der i nogen grad ligner den udmelding med fund af olie. Sidste års fund viste sig ikke at indeholde mere, end hvad man normalt kan finde af olie i sin egen baghave med en skovl og en god portion tålmodighed. Selskabets store ord havde reelt et lille indhold, og det gør det indtil videre svært at vide, hvad man reelt skal tro.

Jeg håber personligt på, at sandreservoiret under den arktiske havbund ikke indeholder olie – og hvis det gør, at man vælger at lade det blive i undergrunden.