Langt mod nord ligger de store nordiske skove, mange af dem hundreder af år gamle.

De trækker sig i et netværk hele vejen rundt om jorden fra Ruslands stillehavskyst gennem Sibirien, over Uralbjergene til Skandinavien, og videre fra østkysten af Canada til Alaska. Boreal-skoven, som det også kaldes, er gigantisk og udgør en tredjedel af hele verdens skov. I skoven bor ikke bare fantastiske dyrearter som ulve, bjørne, losser og ørne, den er også hjem for millioner af oprindelige folk, som i tusinder af år har levet i balance med skoven, og hvis levevis og kultur afhænger af skoven, blandt andet samerne, der bor i Norden og Rusland.

Den store nordlige skov er hjemsted for de prægtige rensdyr, bjørne, ulve og losser. Det er ikke alene biodiversiteten og klimaet, der sættes under pres, når Essity køber tømmer fra oprindelig skov - også det oprindelig folk samerne og deres afhængighed af rensdyrene.

 

Kun tre procent af skoven er beskyttet

Men mens vi i Norden aldrig er sene til at minde Brasilien om sit ansvar for at beskytte regnskoven, er kun knap tre procent af den boreale skov beskyttet. Træerne bliver fældet i stor stil – og det er ikke for at lave smukke møbler. Nej, det er for noget så usselt som toiletpapir. Træer, der har vokset i hundreder af år, fældes for at blive brugt i få sekunder og så skyllet ud i kloakken.

Det viser en rapport, Greenpeace offentliggør i dag. Essity er verdens andenstørste producent af toiletpapir, køkkenruller og papirlommetørklæder, og køber papirmasse fra de store nordlige skove til produktionen.

Vejrudsigt med flere vejrkatastofer - hvis ikke træfældningen stoppes

Udover det moralsk forkastelige, udgør nedhugningen af de store nordlige skove også et stort problem for både biodiversiteten og klimaet. Tusinder af rødlistede arter lever i skovene og risikerer udryddelse på grund af skovhugsten og klimaudslippet får et ordentligt skud i vejret, når det CO2, der er lagret i de gamle træer og i skovbunden frigives.

Hvis træfældningen af de store skovområder fortsætter som nu, kan vi med andre ord forvente, at klimaforandringerne og vejrkatastroferne vil tiltage i antal og intensitet.

Ryd op og sæt etiske standarder til leverandørerne. Sådan lyder kravet fra Greenpeace til Essity, der køber masser af træmasse fra sit sit svenske søsterselskab, trægiganten SCA. Her har SCA fælde enorme skovområder i det nordlige Sverige.

 

Gå uden om LOTUS-rullerne og vælg 100% genbrugspapir

Gå direkte til bagsiden. Sådan tjekker du hurtigt, om dit toiletpapir er fra genbrugsmaterialer - her fra min indkøbstur. Beklager billedkvaliteten. Det gik hurtigt.

Det er LOTUS toiletpapir, du skal lade være med at købe. Essity, der er selskabet bag blandt andet LOTUS, indkøber nemlig træmasser fra den svenske urskov til netop dette produkt. I stedet for skal du købe toiletpapir – og alt andet papir i øvrigt – af 100 % genbrug.

Og ja, jeg ved godt, at det er bøvlet med de der mærker, men ligesom det hurtigt bliver en vane at tjekke shampooen og håndklæderne for svanemærket, vænner du dig også hurtigt til at se om dit toiletpapir har en genbrugstrekant med 100%.

Og står du alligevel og bliver fortabt i supermarkedets store udvalg, så vil jeg gerne dele dette gode husholdningsråd. Tjek bagsiden, og du kan hurtigt se, om papiret er af genbrugsmaterialer:

Det er vores bedste råd til at træffe et godt etisk valg, når nu Essity - indtil videre - ikke gør det. Det er det værd - og så du slipper for at tørre hænder, næse eller bagende i svensk urskov.

 

 

 

En klar besked til Essity fra de mange, der beder selskabet hanke op i sin etik og rydde op blandt sine leverandører: ikke i orden for hverken miljøet, klimaet eller forbrugerne at skylle nordisk urskov, når vi går på dasset.