Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Designertøj forgifter vores vand

Pressemeddelelse - 20. marts, 2012
Tøj fra Abercrombie & Fitch, Calvin Klein og 10 andre internationale tøjmærker udleder kemikaliet nonylphenol ethoxylat (NPE) også i de lande, hvor tøjet bliver brugt, viser rapporten Dirty Laundry: Reloaded, som Greenpeace udgiver i dag.

For første gang er udledningen af NPE blevet målt fra en simuleret, almindelig husholdningsvask. Når NPE forlader vaskemaskinen nedbrydes det til det giftige nonylphenol, og det ender i slammet på vores rensningsanlæg samt i vores vandløb og søer.

”Nonylphenol er et hormonforstyrrende kemikalie, der ophober sig i naturen og i fødekæden. Vi ved også at kemikaliet øger risikoen for fosterskader og barnløshed. Derfor er det også helt uacceptabelt, at vi udleder hormonforstyrrende kemikalier til vores vandløb og søer, når vi vasker vores nye tøj de første gange,” siger Erik Albertsen, kemimedarbejder i Greenpeace. ”Brugen af NPE i produktionen er ikke nødvendig for tøjindustrien, fordi der findes alternativer uden de samme skadelige effekter. Tøjindustrien skal bare have nogle nye shoppevaner – og dem vil vi gerne have til at starte i dag!”

Den testede t-shirt fra Abercrombie & Fitch, indkøbt fra deres butik i København, har en relativ lav koncentration af NPE, mens et par shorts fra samme brand indkøbt i Japan har den anden højeste koncentration af alle de testede produkter. Svenske H&M er også nævnt i rapporten. Greenpeace har tidligere fundet NPE i fire ud af seks stykker testet H&M-tøj på trods af, at H&M faktisk har lavet en intern politik mod brugen af NPE.

”H&M er på forkant med udviklingen, og har siden 2009 haft et forbud mod brugen af kemikaliet i deres produktion, men en rapport fra Greenpeace viste imidlertid sidste efterår, at NPE fortsat kan findes i kædens tøj, samt i tøj fra stort set alle kendte brands. H&M har siden opsat som mål helt at udfase brugen af alle farlige kemikalier, og vi regner derfor med, at H&M bliver blandt første til helt at eliminere stoffet i deres produktionskæde," siger Erik Albertsen.

Rapporten, som Greenpeace udgiver i dag, er den tredje i rækken, hvor Greenpeace kigger nærmere på udledningen af kemikalier fra tøjindustrien. De to første rapporter fokuserer bl.a. på de lokale miljøproblemer i de lande, hvor tøjproduktionen finder sted. Kampagnen har tidligere ført til forpligtigelser omkring udfasningen af brugen af farlige kemikalier fra store tøjproducenter som Nike, Adidas, Puma og Li-Ning samt modetøjsgiganterne H&M og C&A.

Kontakt

Erik Albertsen, kemimedarbejder i Greenpeace, +45 2612 1160

Sune Scheller, kommunikationsrådgiver i Greenpeace, +45 2714 4257

Mere info

Læs hele Dirty Laundry: Reloaded

For grafik brugt i rapporten kontakt Sune Scheller (+45 2714 4257 eller ).

Læs mere om kemikalieproblemerne i tekstilindustrien.

Læs de tidligere rapporter Dirty Laundry og Dirty Laundry: Hung Out to Dry.

Emner