Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace: Nordpolen tilhører os alle

Pressemeddelelse - 30. juli, 2012
I morgen påbegynder Rigsfællesskabet forskningsekspeditionen LOMROG III. Formålet med ekspeditionen er at gøre Danmark og Grønland i stand til at indsende et krav på Nordpolen til FN.

Mandag d. 30. juli 2012 - Forskningen foretages i forbindelse med det danske kontinentalsokkelprojekt. Et land ejer normalt havbunden 200 sømil ud for landets kyster – det er det, der kaldes kontinentalsoklen, – men ved at indsamle forskellige datatyper, kan det blive muligt at gøre krav på en udvidelse, der rækker ud over de normale 200 sømil. Det er det, LOMROG III-ekspeditionens hovedopgave vil være.

Lige nu ejes området omkring Nordpolen ikke af nogen, men tilhører alle. Og sådan bør det forblive. Det mener også de mere end 1.000.000 mennesker, der på en måned har skrevet under på kravet om at få området beskyttet. Hvis enkelte lande får lov til at gøre krav på Nordpolen, risikerer vi, at det unikke naturområde bliver genstand for skadelige olieboringer og fiskeri, som vi allerede ser det med Shells planlagte olieboringer nord for Alaska. 

”Hvis det viser sig, at Rigsfællesskabet har krav på Nordpolen, så bør de danske politikere ikke se det som en mulighed for at rage til sig, men i stedet se det som den unikke mulighed det er, for at beskytte et af de sidste uberørte områder på vores planet. Hvis Danmark har krav på Nordpolen, skal man bruge det til at lægge et pres på de andre arktiske lande for at opnå en fælles løsning, hvor området omkring Nordpolen vil fortsætte med at tilhøre os alle som et uberørt natur-helle på toppen af kloden”, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace.

Greenpeace-skibene Esperanza og Arctic Sunrise sejler lige nu rundt i Arktis med forskere ombord og dokumenterer, hvad der foregår under havoverfladen i de områder, der bliver afdækket, når isen smelter, med henblik på at få området beskyttet. Og det er også det, forskningsresultaterne fra den danske ekspedition bør bruges til.

”Greenpeace kritiserer ikke forskningen, men forskerne der deltager har et personligt ansvar. De bør tage stilling til, hvorvidt dette unikke område skal beskyttes eller om det skal åbnes for udnyttelse og ødelæggelse”, konkluderer Jon Burgwald. 

Forskningsekspeditionerne LOMROG I og II blev foretaget i hhv. 2007 og 2009, og nu foretages så LOMROG III. Ombord på den svenske isbryder Oden kommer til at være næsten 70 personer, der kommer fra både Danmark, Norge og Sverige.

Kontakt:

Jon Burgwald, Arktisansvarlig: 40 81 88 98

Helene Hansen, pressekontakt: 28 35 91 30