Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Havisens afsmeltning i Arktis sætter ny rekord

Pressemeddelelse - 27. august, 2012
Foreløbige tal fra det amerikanske National Snow and Ice Data Centre viser, at havisens udbredelse sætter ny bundrekord, og erstatter den tidligere rekord fra 2007. Her faldt havisens udbredelse til 4,10 millioner km2. For blot 30 år siden var udbredelsen på størrelse med Australien på denne tid af året – omkring 7,5 millioner km2.

Rekorden sætter en tyk streg under behovet for reel handling for at bremse de galoperende klimaforandringer, inden det er for sent.

”Rekorden i dag er meget trist og understreger med al mulig tydelighed, at opvarmningen af vores planet tager fart med uoverskuelige konsekvenser til følge” siger Jon Burgwald, arktisk ansvarlig i Greenpeace. ”Teknologien til at skifte de fossile brændsler ud med vedvarende energi har vi allerede, men desværre gemmer de ansvarlige politikere sig bag kortsigtede hensyn og manglende visioner.”

Havisens årlige minimumudbredelse falder normalt i september, og rekorden forventes derfor at blive udbygget hver dag frem til det årlige minimum, der forventes at falde til lige under de 4 millioner km2. Trods årlige variationer, så er havisens udbredelse faldet med mere end 11 pct. per årti siden satellitovervågningen begyndte i 1979.

”Det værste er, at internationale olieselskaber og regeringer verden rundt ser den forsvindende havis som en forretningsmulighed, når det i virkeligheden er et advarselstegn, vi ikke har råd til at ignorere. At bore efter olie, der hvor havisen er forsvundet er topmålet af kynisme og ligegyldighed over for vores og vores klodes fremtid,” siger Jon Burgwald.

Nyheden fra det amerikanske National Snow and Ice Data Centre kommer samtidig med, at Kumi Naidoo, der er international generalsekretær i Greenpeace, protesterer mod Gazproms boreplatform, Prirazlomnaya, nord for Rusland i Pechorahavet. Video og billeder fra aktionen.

Greenpeace sender et skib til Arktis og vil være ved havisen, når årets minimum forventes af falde i næste måned.

Billeder og video fra Arktis og havis kan findes her.

Kontakt

Jon Burgwald, arktisk ansvarlig i Greenpeace, 4081 8898

Sune Scheller, kommunikationsmedarbejder i Greenpeace, 2714 4257