Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Anne Mie kan løslades fra russisk fængsel mod kaution

Pressemeddelelse - 20. november, 2013
Efter lidt over to måneder i russisk varetægtsfængsel kan den danske styrmandselev fra Arctic Sunrise, Anne Mie Roer Jensen, løslades mod kaution.

Sådan lød det fra Primorskiy Court i Skt. Petersborg for et øjeblik siden, der har behandlet hendes sag om forlængelse af varetægten på tre måneder. Greenpeace skal overføre kautionssummen på to millioner rubler (ca. 340.000 kr.), hvorefter Anne Mie kan blive løsladt. Greenpeace har ikke fået informationer om, hvornår dette kan ske.

Domstolen har endnu ikke meldt ud om de præcise forhold, som Anne Mie og de øvrige fra besætningen vil blive løsladt under. Greenpeace ved ikke, om hun kommer i husarrest, om hun kan gå frit omkring og få besøg af familie og om hun skal blive i Rusland. De russiske myndigheder har hendes pas.

De løsladte er fortsat anklaget for hooliganisme, der kan give op til syv års fængsel, og selv om myndighederne har trukket piraterianklagen, så er det ikke sket skriftligt, som det skal.

”Jeg er meget lettet og glad på Anne Mie og familiens vegne. Det har været to lange måneder i russisk fængsel, hvor Anne Mie har siddet for en forbrydelse, hun ikke har begået. Løsladelserne giver håb om, at denne farce snart vil ophøre, og Anne Mie kan komme hjem. Hun er dog forsat anklaget for hooliganisme, der har en strafferamme på op til 7 år, og vi vil fortsætte med at kæmpe for, at anklagerne mod alle 30 frafaldes,” siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

Greenpeace har et større mandskab af medarbejdere og advokater i Skt. Petersborg, der arbejder for besætningens sager. Onsdag ankom også en dansk medarbejder, der vil skabe kontakt med Anne Mie, når det bliver muligt en af de næste dage, og hjælpe hende på stedet.

Det er dog ikke alle fra besætningen, der løslades mod kaution. Australieren Collin Russel fik i mandags forlænget sin varetægt med tre måneder, hvilket Greenpeace appellerer, og de resterende sager skal behandles de kommende dage.

”Selv om dagens melding fra domstolen er et vigtigt lyspunkt for Anne Mie og de andre, er det vigtigt at huske, at de fortsat er uretmæssigt anklaget. Aktivister fra skibet har udført en fuldstændig fredelig protest mod Gazproms ødelæggende olieboringer i Arktis. Det har stået klart fra start, at anklagerne og fængslingen har været politisk og uden hjemmel i hverken international og russisk ret. Vi vil gøre alt for, at uretfærdigheden slutter snart, og Anne Mie og de andre kan komme hjem til deres familier,” siger Jon Burgwald.

På fredag falder der afgørelse i Hollands voldgiftssag mod Rusland ved Den Internationale Havretsdomstol, ITLOS. Holland, hvor skibet er indregistreret, kræver besætningen og skibet frigivet, da russiske, bevæbnede specialstyrker ulovligt kaprede Arctic Sunrise i internationalt farvand.

Efter tirsdagens retshøringer har i alt 12 fra besætningen – tre fra Rusland og ni fra andre lande – fået at vide, at de kan blive løsladt mod kaution. Udover Anne Mie Roer Jensen vil fire besætningsmedlemmer komme i retshøring onsdag.

Kontakt
Jon Burgwald, arktisansvarlig, Greenpeace. Mobil: 4081 8898
Birgitte Lesanner, kampagne- og kommunikationschef, Greenpeace – tilstede i Sankt Petersborg. Mobil: 2395 1214
Poul Bonke Justesen, kommunikationsmedarbejder, Greenpeace. Mobil: 3337 6399