Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Anne Mie m. fl. flyttes til Skt. Petersborg

Pressemeddelelse - 11. november, 2013
Styrmandselev Anne Mie Roer Jensen og de 29 andre fra Arctic Sunrise er ved at blive flyttet til Sankt Petersborg. Greenpeace arbejder på at sikre de bedst mulige forhold for de fængslede.

Murmansk, 11. november 2013 – Kl. 5 lokal tid (2 dansk tid) denne morgen begyndte en flytning af de 30 samvittighedsfanger, der sidder indespærret på 54. døgn i Rusland efter en fredelig protest mod en Gazprom-boreplatform i Arktis.

Da advokaterne ville besøge de 30 i morges, fik de besked om, at de var i gang med at blive flyttet væk fra Murmansk. Samstemmende rygter i russiske medier forlyder, at det er Skt. Petersborg, der er målet, og de oplysninger, Greenpeace på stedet har kunnet skaffe her til morgen, lyder på, at transporten foregår med fangetog.

”Vi ed ikke, hvorfor de flyttes, og om det kommer til at betyde en forbedring af de forhold, Anne Mie og de andre opholder sig under. Vi gør alt, hvad vi kan, for at prøve at sikre, at flytningen sker under de bedst mulige forhold, og vi har et team klar i Skt. Petersborg til at tage imod fangerne,” siger Jon Burgwald, Arktisansvarlig i Danmark.

Fangetog er den mest almindelige måde at transportere tilbageholdte i Rusland. De kan monteres bagpå et almindeligt passagertog eller godstog og indeholder en række celler. I hver celle er der to køjesenge og hver celle er beregnet på fire passagerer. Det er ikke endeligt bekræftet, at de tredve Greenpeace-fanger transporteres på denne måde.

”Den information, vi har om disse fangetog, er ikke ligefrem opmuntrende. De er for eksempel ikke opvarmede. Vores hold i Murmansk har forberedt de varetægtsfængslede på turen og har bedt dem iklæde sig meget varmt tøj og fodtøj, som vi nåede at få afleveret i sidste uge, da rygterne om en transport begyndte at brede sig,” fortæller Jon Burgwald.  

”Det er vigtigt at huske på, at disse tredve mennesker sidder uskyldigt tilbageholdt. De er hverken pirater eller hooligans – for Anne Mies vedkommende er hun en fredelig tredje styrmand fra Greenpeace. Hvert minut, de tilbringer bag tremmer, og hver ubehagelig oplevelse, de udsættes for af det russiske retssystem, er en magtdemonstration, der skal få os og de millioner af andre, der protesterer mod arktiske olieboringer, til at holde mund.”

St. Petersborg har – i modsætning til Murmansk – lyse timer midt på dagen, og det er nemmere for konsulaterne og familierne at komme til. Men der er ingen garanti for at forholdene indenfor murene bliver bedre.

De 28 aktivister og besætningsmedlemmer samt to medlemmer af pressen er tiltalt for pirateri og hooliganisme, der er en russisk gummeparagraf, der kan give op til 7 års fængsel.

Kontakt
Jon Burgwald, Arktisansvarlig Greenpeace i Danmark. Mobil: 40818898