Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace-isbjørne aflyser arktisk oliekapløb

Pressemeddelelse - 12. november, 2013
10 isbjørne og 20 aktivister fra Greenpeace har netop overtaget scenen til Arctic Oil and Gas Conference i Oslo for at protestere mod det hastige oliekapløb i Arktis med en klar besked på håndholdte bannere: ”Cancelled: Climate Risk”.

Olieselskaberne mødes i Oslo for at trykke yderligere på speederen i det risikable oliekapløb i Det Arktiske Ocean. Samtidig sidder verdens lande ved forhandlingsbordene til klimatopmødet, COP19 i Warszawa, for at bremse forbruget af de fossile brændsler, der forårsager klimaforandringerne.

Med banner og plakater med billeder af besætningen fra Arctic Sunrise trådte de hvidpelsede aktivister uventet op på scenen for at sende en direkte besked til salen og verden udenfor: Vi kan ikke tillade os at forbruge den olie, vi allerede har, hvis vi skal bremse CO2-udledningen og holde den globale temperaturstigning under de kritiske to grader. Derfor vil olieboringerne i Arktis sætte klimaet yderligere under pres.

”Vi er her for at sende olieselskaberne i tænkeboks. Selskaber som Shell og Gazprom arbejder med deres risikable olieboringer stik imod det, som verdens ledere lige nu forsøger at samles om – nemlig at vi skal skrue ned for kul- og olieforbruget og op for vedvarende energi,” siger Ilona Marquard, aktivist fra Greenpeace, fra konferencen i Oslo, hvor i alt 12 danske aktivister deltager.

De 30 fængslede fra Arctic Sunrise udførte en fredelig protest mod Gazprom for at skabe opmærksomhed om selskabets risikable olieboringer, og at olieselskabernes boringer efter olie i Arktis er helt uforenelige med klimamålene.

”Gazproms plan er at begynde den første kommercielle olieudvinding i det isfyldte Arktiske Ocean om få måneder. Det er paradoksalt, at olieselskaberne udnytter den smeltende is til at lede efter mere af den olie, der har forårsaget issmeltningen og klimaforandringerne. Vi kan ikke brænde mere end en tredjedel af de allerede kendte oliereserver af, hvis vi skal undgå ødelæggende klimaforandringer. Derfor er den nuværende kurs en katastrofekurs, som skal ændres,” siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

Mandag blev Anne Mie Roer Jensen og de 29 andre fængslede flyttet fra Murmansk til nye fængsler i Skt. Petersborg, og inden den 24. november skal den russiske domstol tage stilling til, hvorvidt varetægtsfængslingen skal ophæves eller forlænges. Alle er fortsat anklaget for pirateri og hooliganisme efter den fredelige protest, hvor russiske specialstyrker kaprede Greenpeace-skibet Arctic Sunrise i internationalt farvand.

Fotos kan hentes HER (opdateres)

Kontakt
Ilona Marquard, aktivist, Greenpeace. På mobil ved konferencen i Oslo: 2615 7624
Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace. Mobil:  4081 8898
Poul  Bonke Justesen, kommunikationsmedarbejder, Greenpeace. Mobil: 3337 6399