Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace planter flag under Nordpolen

Pressemeddelelse - 16. april, 2013
Nordpolen, 15. April 2013 — Søndag plantede et ekspeditionshold fra Greenpeace et ’Flag for Fremtiden’ på havbunden ved Nordpolen på samme sted som en russisk ubåd i 2007 satte et flag for at markere Ruslands krav i området.

Ekspeditionsholdet består af to medlemmer af den oprindelige befolkning i Arktis, et medlem af Seychellernes ungdomsparlament og Hollywood-skuespiller Ezra Miller. Sammen med flaget nedsænkede de navnene på næsten tre millioner mennesker, der fra hele verden kræver, at Nordpolen skal bevares som et fælles, globalt naturreservat og Arktis beskyttes mod storstilet industriel udnyttelse.

"Vi er her for at sige, at dette specielle område omkring Nordpolen, der i dag ikke ejes af nogen, skal være globalt fælleseje og ikke deles mellem nogle få arktiske lande," siger 26-årige Josefina Skerk, medlem af det samiske parlament i Sverige. "Vores navne er nu plantet sammen med millioner af andres på havbunden som et budskab til politikerne om at beskytte Nordpolen og den arktiske natur mod ødelæggende industriel udnyttelse og politiske sværdslag. Vi står her i solidaritet med oprindelige folk i hele Arktis, hvis livsgrundlag nu er truet af olieudvinding og industrielt fiskeri.”

Ekspeditionsholdet forlod på ski i begyndelsen af sidste uge den russiske base Barneo, der flyder på isen godt 100 kilometer fra Nordpolen. Med sig havde de det nydesignede flag, der skal symbolisere fred, håb og global samhørighed. At ingen har mere ret til Arktis end andre. 

Flaget for fremtiden er tegnet af en 13-årig malaysisk pige som led i en international tegnekonkurrence med designer Vivienne Westwood som dommer og blev placeret øverst på en kapsel af titanium og glas med de næsten tre millioner indgraverede navne. Blandt underskriverne er vinderen af Nobels Fredspris, ærkebiskop Desmond Tutu, der i en udtalelse udtrykker sin støtte til Nordpols-ekspeditionen.

”Det smeltende Arktis har betydning for alle mennesker på jorden, og jeg bakker op om ønsket om at skabe et fredet reservat i det ubeboede område omkring Nordpolen. Vi skylder fremtidige generationer at holde ødelæggende industri væk fra dette skrøbelige, smukke sted,” siger Desmond Tutu.

Danmark er blandt de arktiske lande, der gør krav på områder omkring Nordpolen. Greenpeace har med ekspeditionen ønsket at sende et klart signal til selskaber og lande, der forsøger at drage profit af klimaforandringerne og den smeltende havis. Nordpols-området bør fredes frem for at blive åbnet for udnyttelse og ødelæggelse. Ved at sænke underskrifterne og plante flaget har ekspeditionsdeltagerne på vegne af millioner krævet, at området i stedet for industriel udnyttelse bliver beskyttet som et fælles, globalt naturreservat.


Kontakt
 
Mads Fisker, pressemedarbejder, Greenpeace, mob. 30 24 03 34 for oplysninger eller interview med deltager.