Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Otte aktivister får forlænget varetægt for protester mod olieboringer

Pressemeddelelse - 29. september, 2013
Otte aktivister og besætningsmedlemmer fra Greenpeace-skibet Arctic Sunrise bliver søndag varetægtsfængslet to måneder ved domstolen i Murmansk, Rusland.

 Murmansk, Rusland, 29. september - Som de 22 øvrige fra besætningen, der også tæller danskeren Anne Mie Roer Jensen, og to freelancefotografer er ingen formelt tiltalt, men det skal efterforskes, om de kan anklages for pirateri.

Det sker efter en fredelig protestaktion mod det russiske olieselskab Gazprom, hvor to aktivister forsøgte at klatre ombord på en olieplatform. Greenpeace appellerer alle 30 varetægtsfængslinger.

Besætningen har allerede været tilbageholdt i 10 dage, efter at Arctic Sunrise blev bordet af bevæbnede specialstyrker og efterfølgende fragtet til Murmansk.

”Jeg er en ærlig person og er altid parat til at tage ansvar for, hvad jeg har gjort. Jeg er ikke en pirat. Olieboringer i isfyldt farvand er en stor trussel mod miljøet i Rusland og det øvrige Arktis,” sagde finske Sini Saarela fra retten i Murmansk, hvor hun var placeret bag tremmer.

Aktivisterne skal nu i varetægt sammen med resten af besætningen fem steder ved Murmansk. Ingen af aktivisterne udgør en fare, og Greenpeace fordømmer på det kraftigste afvisningen om kaution.

”Jeg er rystet over at se domstolens hårde reaktion på en fredelig protest. Putin har selv sagt, at de naturligvis ikke er pirater. I stedet for de grundløse mistanker burde de russiske myndigheder i stedet se på olieselskabet Gazproms miljøødelæggelser,” siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

Søndag aften blev den sidste af de otte idømt varetægtsfængsling. Kort efter lød kommentaren fra Kumi Naidoo, international generalsekretær for Greenpeace:

”Vores skib blev ulovligt bordet i internationalt farvand, og der er ikke belæg for varetægtsfængslingerne. Mere end en halv million mennesker har sendt breve til de russiske ambassader, og solidariteten stiger hver eneste time. Vi vil ikke stoppe, før besætningen og journalisterne er løsladt og kan vende hjem til deres familier,” siger Kumi Naidoo.

Lørdag inspicerede den russiske undersøgelseskommitee Arctic Sunrise, mens kaptajn Peter Willcox var tilstede.

“Vi er sikre på, at myndighederne har fundet et skib i fuldstændig orden, med udstyr som på ethvert Greenpeace-skib, der bruges til fredelige protester,” siger Kumi Naidoo.

Mere end 640.000 mennesker har skrevet et brev via nettet til de russiske ambassader for at kræve aktivisterne løsladt. Heribladt også nobelprisvinderen Adolfo Pérez Esquivel, Amnesty International, Human Rights Watch og skuespilleren Ewan McGregor.

Foto HER og HER

Video:
Det meste materiale er nyhedsredigeret:
http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox&STID=27MZIFV1XJTU&CT=Story

ftp.greenpeacemedia.net

Username: dvout
Password: 3e4r5t
(1309_Prirzalomnaya_embassy_protests)

(1309_Prirzalomnaya_Gazprom and 1309_Arctic_Sunrise_Murmansk)

Kontakt
Jon Burgwald, arktisansvarlig, Greenpeace. Mobil: 4081 8898
Poul Bonke Justesen, kommunikationsmedarbejder, Greenpeace. Tlf. 3337 6399