Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Støtte til aktivister og besætningsmedlemmer fra politikere og Greenpeace

Skriv en kommentar
Pressemeddelelse - 27. september, 2013
Ved daggry kl. 7 mødte frivillige og ansatte hos Greenpeace op foran den russiske ambassade i København for at tænde lys, vise solidaritet og kræve det danske besætningsmedlem Anne Mie Roer Jensen og resten af de 30 tilbageholdte i Murmansk løsladt øjeblikkeligt

Samtidig har formand for Folketingets udenrigsudvalg, tidligere udenrigsminister Per Stig Møller opfordret den danske regering til at gå ind i sagen, der af Udenrigsministeriet indtil videre er betegnet som værende af ren såkaldt konsulær karakter.

”Det er ganske urimeligt at kalde en demonstration for pirateri. Jeg går derfor ud fra, at Udenrigsministeriet gør alt, hvad der er muligt for at hjælpe den danske miljøaktivist. Uanset hvad en hver regering måtte mene om Greenpeace, arbejder den fredeligt for at påpege miljøproblemer og påvirkninger af miljøet," skriver Per Stig Møller i en støtteerklæring.

På Twitter vækker meldingen fra Udenrigsministeriet Borgerservice desuden undren hos gruppeformand i Enhedslisten Per Clausen. I Holland, hvor Arctic Sunrise-skibet har hjemme, har udenrigsminister Frans Timmermans truet Rusland med at tage retslige skridt, hvis ikke skib og besætning frigives øjeblikkeligt.

Greenpeace International vil ligeledes appellere den fortsatte tilbageholdelse af de 30 besætningsmedlemmer, freelance-fotografer og aktivister, som ved retten i går fik forlænget varetægtsfængslingen. 22, heriblandt den danske 3. styrmand Anne Mie Roer Jensen, fik to måneder, mens de sidste otte skal for en dommer igen inden for tre dage, senest søndag aften. I samtlige tilfælde vil den russiske anklagemyndighed undersøge, om der kan rejses tiltale for pirateri.

"Det er en vild overreaktion fra de russiske myndigheder. Der er tale om en fredelig protest mod dybt risikable olieboringer, og så forsøger man at sidestille det med pirateri, fordi man frygter kritikken af den uansvarlighed, det statsejede olieselskab Gazprom udviser, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace.

"Vi er en fredelig organisation. Vi er her for at beskytte Arktis. Vi ønsker ikke at lave noget voldeligt eller angribe nogen," forklarede danske Anne Mie Roer Jensen dommeren i Murmansk i en afvisning af anklagemyndighedens påstande.

De tilbageholdte tæller 18 nationaliteter, blandt andre kaptajn Peter Willcox, der også førte Greenpeace-skibet Rainbow Warrior, da det tilbage i 1985 blev bombet af franske agenter i New Zealand. En komplet liste over de 30 tilbageholdte kan ses her.

Over 500.000 mennesker har skrevet til russiske ambassader verden over og krævet dem løsladt, og ligesom i København vil der i mindst 15 byer i dag blive afholdt solidaritetsprotester foran ambassaderne.

Greenpeace fastholder, at de mulige piratanklager er fuldstændig ubegrundede, og at russiske sikkerhedsstyrker ulovligt bordede skibet Arctic Sunrise i internationalt farvand. En række internationale juridiske eksperter har bakket vurderingen op.

"At betegne ikke-pirateri som pirateri kan skade den internationale antipirat-indsats. Alle stater bør afholde sig fra at bruge betegnelsen, når det kommer til handlinger, der tydeligvis intet har med pirateri at gøre", skrev professor Stefan Kirchner i et statement efter bordingen af Arctic Sunrise.

Kontakt:
Jon Burgwald, arktisansvarlig, Greenpeace i Danmark, mobil: 40 81 88 98.
Mads Fisker, kommunikationsmedarbejder, Greenpeace, tlf. 33 37 63 99 (bl.a. for kontaktinfo på uvildige, juridiske eksperter).

Foto fra dagens markering ved den russiske ambassade i København kan hentes her.

Løbende opdateret Q&A og tidslinie over forløbet (på engelsk).

Tags