Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace-rapport: Ulovlige sprøjtemidler i haveblomsterne dræber bier

Pressemeddelelse - 24. april, 2014
Den europæiske blomsterindustri lande bruger sprøjtemidler, der dræber bierne, og der anvendes endda sprøjtemidler, som Europa-Parlamentet forbød i 2013.

Foråret er over os, blomsterne står i flor og butikshylderne bugner af buketter og urtepotter. Men langt fra alle blomster i den europæiske handel er den rene, naturlige vare.

79 procent af de dekorative blomster og planter er forurenet med ulovlige sprøjtemidler, der dræber bierne, som er helt nødvendige bestøvere for landbruget, viser en omfattende undersøgelse af blomstermarkedet i Europa, Greenpeace har foretaget. Der er tale om farlige sprøjtemidler af typen neonikotinoider, der blev forbudt i EU i 2013, fordi de skader verdens bestand af bier.

”Det er alarmerende, at vi som forbrugere stort set ikke kan købe lavendler eller violer fra Europas blomsterproducenter, uden at få giftstoffer, der dræber bierne, med i handelen. På den måde støtter vi ufrivilligt plante- og blomsterindustriens forurening af naturen, der truer bestanden af bier, som er afgørende for et sundt landbrug i EU og en optimal produktion af fødevarer,” siger Birgitte Lesanner, kampagnechef hos Greenpeace.

De typer af forbudte sprøjtemidler, der er fundet, er imidacloprid, thiamethoxam og clothianidin – i nogle tilfælde i høje koncentrationer. Meget tyder altså på, at plante- og blomsterindustrien ikke respekterer EU-forbuddet.

Rapporten ”A Toxic Eden: Poisons in your Garden – an analysis of pesticides in ornamental plants sold in Europe” omfatter 86 planter af 35 typer af de mest populære blomster i 10 europæiske lande, som er kendt for at tillokke bier - bl.a. klokkeblomster, lavendler og violer.

”Vi opfordrer kraftigt producenterne til at stoppe den uansvarlige anvendelse af sprøjtemidler. Vores undersøgelse viser, at forbuddet stort set ignoreres og dermed ikke sikrer bestanden af bierne. EU bør ser på, hvordan forbuddet implementeres. Herudover er det afgørende, at der arbejdes på et overordnet forbud mod sprøjtemidler og vilkår, der styrker den økologisk dyrkning – både i landbruget og blomsterindustrien,” siger Birgitte Lesanner.

Greenpeace udgiver rapporten som del af kampagnen Save the Bees and Agriculture. Den seneste rapport ”The Bees’ Burden” viste, at over totredjedele af den pollen, som bier indsamler fra marker i Europa, er forurenet med en blanding af op til 17 giftige sprøjtemidler.

Kontakt    
Poul Bonke Justesen, kommunikationsmedarbejder, Greenpeace. Mobil: 3337 6693
Birgitte Lesanner, kampagnechef, Greenpeace. Mobil: 2395 1214