Tekstilindustrien | Greenpeace Danmark
Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Tekstilindustrien

Side - 20. september, 2011
Vand er grundlaget for alt liv, men det er også verdens mest truede naturressource. Industriel forurening er i gang med at ødelægge nogle af verdens mest sårbare vandressourcer.

I juli 2011 udgav Greenpeace rapporten "Dirty Laundry", hvor vi afslørede tekstilfabrikkers udledning af giftige kemikalier i floder i Kina. Disse fabrikker er leverandører til en række store multinationale tøjmærker – for eksempel sportstøjsgiganterne Nike, Adidas og Puma, og store modetøjskæder som H&M, Calvin Klein og Lacoste.

En måned senere, i august, offentliggjorde vi en opfølgningsrapport "Dirty Laundry 2: Hung Out to Dry", hvor vi præsenterede resultaterne af uafhængige laboratorietest af 78 nyindkøbte stykker tøj fra 15 store internationale brands. I totredjedele af tøjet var der fundet nonylphenol, som er et giftigt, ikke-nedbrydelige og hormonforstyrrende kemikalie, der bl.a. bruges under farvning af tekstiler.

Adidas får ny facade

I Danmark satte vi bl.a. et klistermærke på Adidas' butiksrude for at bede sportstøjsgiganten afgifte vores sportstøj.

Hen over sommeren 2011 satte vi fokus på problemet og gav tekstilindustrien den udfordring at afgifte deres produktion. Tusindvis af personer skrev til virksomhederne, vi satte klistermærker på butiksruder og i 29 byer verden over lavede Greenpeace-aktivister striptease foran Nike- og Adidas-butikker. Det hjalp!

Allerede efter få ugers Greenpeace-kampagne meldte Puma ud, at virksomheden vil fjerne alle skadelige kemikalier fra deres produktion inden 2020. Kort tid efter fulgte Nike og Adidas trop, og senest har den svenske modegigant, H&M, lovet at udfase brugen af giftige kemikalier og offentliggøre forureningsdata fra de fabrikker, hvor de får produceret tøj.

Vi fortsætter med at lægge pres på modetøjsbranchen for at få endnu flere virksomheder til at tage ansvar og rydde op i deres produktionskæder, så de ikke længere medvirker til at forgifte Kinas floder.

Emner