Greenpeacea vakoiltu usean vuoden ajan Uudessa-Seelannissa

Lehdistötiedote - elokuu 10, 2017
Greenpeace New Zealand on saanut vuodettua tietoa, jonka mukaan kiistanalainen etsivätoimisto on vakoillut Greenpeacen Aucklandin toimiston henkilökuntaa työ- ja vapaa-ajalla päivittäin usean vuoden ajan.

Greenpeacen aktivistit osoittavat mieltä joukkorahoituksella hankitulla Taitu-aluksella Statoilin öljynetsintää vastaan Uuden-Seelannin itärannikolla 9. huhtikuuta 2017. Taustalla Statoilin käyttämä Amazon Warrior tekemässä seismistä testausta öljyn löytämiseksi.

 
Greenpeacen saamien tietojen mukaan öljy-yhtiöt, norjalainen Statoil ja yhdysvaltalainen Anadarko, palkkasivat etsivätoimisto Thompson & Clarkin keräämään laajasti tietoa Greenpeacen henkilökunnasta ja vapaaehtoisista. On mahdollista, että myös Uuden-Seelannin hallitus on ollut mukana hankkeessa.
 
Saatuaan tiedot Greenpeace on kuukausien ajan selvittänyt vuodetun tiedon todenperäisyyttä. Selvityksen jälkeen Greenpeace on nyt ryhtynyt oikeudellisiin toimiin suojellakseen henkilökuntaansa ja vapaaehtoisiaan.
 
Greenpeace New Zealandin toiminnanjohtaja Russel Normanin mukaan dokumentit osoittavat, että etsivätoimisto on seurannut, valokuvannut ja koonnut tietoja kymmenistä Greenpeacen työntekijöistä ja vapaaehtoisista.
 
“Aineistomme perusteella uskomme, että henkilökuntaamme ja vapaaehtoisia on seurattu lähes joka päivä vuosien ajan. Heitä on seurattu kotiin ja heitä on jäljitetty vapaa-aikana”, Norman sanoo.
 
Thompson & Clark on herättänyt ristiriitoja sen jälkeen, kun selvisi, että useiden järjestöjen seuraamisessa on käytetty epäeettisiä toimintatapoja. Järjestöihin on muun muassa solutettu vakoojia, jotka ovat pyrkineet romanttisiin suhteisiin työntekijöiden kanssa tietojen saamiseksi.
 
“Tämä operaatio on iljettävä. Henkilökuntamme ja vapaaehtoisemme työskentelevät tehdäkseen maailmamme paremmaksi”, Norman sanoo.
 
Greenpeace on kampanjoinut norjalaisen Statoilin syvänmeren öljynetsintää vastaan Uuden-Seelannin itärannikolla. Huhtikuussa 2017 joukkorahoituksella hankittu alus Taitu osoitti mieltä Statoilin öljyetsintäalus Amazon Warrioria vastaan.
 
Greenpeace on joutunut Uudessa-Seelannissa myös aiemmin iskun kohteeksi. Ranskan turvallisuuspalvelu asetti pommin Greenpeacen Rainbow Warrioriin vuonna 1985. Iskussa alus upposi, ja laivassa ollut valokuvaaja kuoli.
 
Lisätietoja:
Sophie Schroder, Greenpeace New Zealand, puhelin +64 21 086 47450 (englanniksi)
Nick Young, Greenpeace New Zealand, puhelin +64 21 707 727 (englanniksi)
Juha Aromaa, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202
 

Aiheet