Suojellaan maailman meret

Meret ovat ilmaston lämpenemisen ja ihmisten toiminnan myötä muutosten kourissa. Vähintään 30 prosenttia meristä on rauhoitettava vuoteen 2030 mennessä. Merten ekosysteemeillä on valtava vaikutus planeetallemme, eikä meillä ole aikaa odottaa.

Ongelma

Maailman meret ovat vailla suojelua. Tiesitkö, että joka toinen henkäyksemme on merissä kuhisevan elämän ansiota? Meret myös imevät päästöjä itseensä ja hidastavat ilmastokriisiä. Nyt merten ihmeellinen elämä tarvitsee kuitenkin apuamme. Me voimme suojella maailman meriä yhdessä. Melkein puolet maapallon pinta-alasta peittää meri, joka ei kuulu yhdellekään valtiolle ja on lähes täysin vailla suojelua. Vahva merisopimus suojelisi merten elämää ja hauraita ekosysteemejä. Merikampanjoitsijamme ja asiantuntijamme ovat tehneet väsymätöntä työtä mertensuojelusopimuksen parissa, ja olemme painostaneet päättäjiä sitoutumaan vahvaan sopimukseen.

Tavoitteenamme olisi suojella 30 prosenttia maailman valtameristä vuoteen 2030 mennessä, mutta globaalia mertensuojelusopimusta on työstetty jo useita vuosia – vieläkin ilman lopullista sopimusta. Teemme töitä sen eteen, että seuraava kokous jäisi viimeiseksi, ja että vahva mertensuojelusopimus saataisiin aikaan mahdollisimman pian. Tämä on hätätila, eikä merten ekosysteemeillä ole aikaa odottaa. Globaali merivetoomuksemme on kerännyt taakseen yli 5 miljoonaa ihmistä, jotka vaativat sopimuksen loppuunsaattamista. Tule mukaan!

Mitä teemme

Vahva merisopimus suojelisi merten elämää ja turvaisi tulevaisuuden. Merikampanjoitsijamme ja asiantuntijamme ovat tehneet väsymätöntä työtä mertensuojelusopimuksen parissa, ja olemme painostaneet päättäjiä sitoutumaan vahvaan sopimukseen. Tavoitteenamme on saada 30 prosenttia maailman valtameristä suojelun alaisiksi vuoteen 2030 mennessä, mutta globaalia mertensuojelusopimusta on työstetty jo useita vuosia – vieläkin ilman lopullista sopimusta. Viimeksi elokuussa 2022 YK-maiden päättäjät kokoontuivat New Yorkiin IGC5-kokoukseen, mutta lopullinen sopimus jäi solmimatta. Teemme töitä sen eteen, että seuraava kokous jäisi viimeiseksi ja että vahva mertensuojelusopimus saataisiin aikaan mahdollisimman pian. Tämä on hätätila, eikä merten ekosysteemeillä ole aikaa odottaa. Globaali merivetoomuksemme on kerännyt taakseen yli 5 miljoonaa ihmistä, jotka vaativat sopimuksen loppuunsaattamista ja merten suojelua. Tule mukaan!

Lue lisää meristä