Sumatran tiikeri (Panthera tigris sumatrae)

Toissaviikolla käynnistimme ”Tiikerin silmä” -kiertueen Indonesiassa. Viisi aktivistia kiertää ympäri Sumatran saarta ja jakaa tietoa sellujätti APP:n (Asia Pulp and Paper) aiheuttamista metsätuhoista.

Kuinka ollakaan, muutama päivä sitten huomasimme, että emme olleet ainoat, jotka olivat lähdössä kiertueelle. Kävi ilmi, että APP oli kutsunut joukon kansainvälisiä lehtimiehiä tutustumaan APP:n ”säilytysprojektiin”, jotta nämä näkisivät omin silmin, että Greenpeace ja muut kansalaisjärjestöt ovat olleet täysin väärässä APP:n ympäristösuoritusten suhteen.

APP näyttää olevan vakuuttunut siitä, että jos se vain laittaa rahaa imagonsa viherpesuun, sen ei tarvitse muuttaa ympäristöä tuhoavia toimintatapojaan. APP:n epäonneksi olimme saaneet käsiimme tiedot sen järjestämän kierroksen reitistä: tämä oli tilaisuus, jota emme voineet ohittaa. APP ja sen PR:stä vastaava yritys Cohn and Wolfe eivät selvästi olleet suunnitelleet lähettävänsä meille virallista kutsua, joten aktivistimme pukeutuivat tiikereiksi ja kirjautuivat samaan hotelliin APP:n kiertueen väen kanssa. Lehtimiehille toimitettiin materiaalia, jota APP ei tulisi paljastamaan virallisen kiertueen aikana.

Greenpeacen aktivistit tiikeripuvuissaan valmiina käynnistämään ”Tiikerin silmä” -kiertueen. Kuva: Ulet Ifansasti

APP:n esittelemä projekti on Giam Siak Kecilin biosfäärialue, joka lepää yhdellä Sumatran turvekerrostumista. Sen sydämessä sijaitsee suojeltujen metsien ydinalue, jota ympäröi suurempi puskurivyöhyke. Tämä puskurivyöhyke koostuu pääasiassa joukosta kuitupuuistutuksia. Ne on istutettu sen jälkeen, kun yhtiöt, kuten – (kyllä, arvasit oikein) – APP tuhosivat alueen alkuperäiset metsät.

Mitä APP ei esittele lehtimiehille

Kun APP ja sen alihankkijat saivat käsiinsä nämä alueet, ne koostuivat hyvälaatuisesta metsästä. Indonesian laki asettaa rajat sille, minne plantaaseja saa perustaa. Yli kolmen metrin paksuisten turvesoiden raivaus tai salaojitus on kiellettyä. Kuitenkin monet kyseisten alueiden plantaaseista sijaitsevat joko täysin tai suurimmaksi osaksi yli kolmen metrin syvyisen turpeen päällä. Kansalaisjärjestöjen tekemät kartta-analyysit ovat osoittaneet, että alueilla APP on tuhonnut metsiä, jotka ovat kiistattomasti arvokkaita luonnonsuojelualueita.

Eikä tässä kaikki. Yrityksillä on yhteyksiä laittomiin hakkuisiin, korruptiotapauksiin ja veronkiertoon. Olemme antaneet näitä tietoja toimittajille, jotka luulivat tulleensa kiertueelle kuulemaan, miten hieno ja vastuullinen APP on.

Ongelma on, että tätä ei voi nähdä osallistumalla APP:n tarjoamalle lennolle alueen yli. Suojeltu ydinalue on edelleen metsää ja osa puskurialueista on kuitupuuistutusta, joten kaikki näyttää vihreältä ja rehevältä. Et voi nähdä raivauksia, joita tehtiin, kun plantaasit perustettiin. APP tarjoaa kiertueellaan myös kävelykierroksen metsän läpi. Se tehdään suojelualueella, eikä merkittävästi suuremmilla alueilla, jotka on aikoinaan tuhottu plantaasien perustamista varten.

Greenpeacen ”Tiikerin silmä” -kiertueen tarkoituksena on osoittaa Indonesian metsien todellinen tila. Greenpeace kehottaa hallitusta arvioimaan uudelleen myönnetyt toimiluvat ja suojelemaan turvemaita. Lisäksi vaadimme yrityksiä varmistamaan että ne eivät ole osallisia metsien tuhoamisessa. Kuva: Ulet Ifansasti

Alkuperäinen bloggaus Bustar Maitar, Head of Forest Campaign, Greenpeace Indonesia, 27.9.2011. Käännös: Kirsi Koskelin, Maija Suomela