Rainbow Warriorin tervetuliasjuhlassa Taiwanissa tanssittiin lohikäärmetanssia.

Rainbow Warrior on irroittanut köytensä Khao Hsiungin laiturista ja seuraavaksi suuntaamme muutaman päivän ankkuroinnin jälkeen Hong Kongiin. Taiwanissa viettämämme aika tuntuu lähes taianomaiselta monessakin mielessä. Kampanja oli uskomaton menestys. Saimme pointtimme läpi niin täällä paikallisessakuin myös kansainvälisessä mediassa. Paikalliset kalastusviranomaiset jaovat kiinni jukisesti valhtelusta ja heidän kyvyttömyytensä pitää hollilla suurta tonnikalalaivastoaan on taas suurennuslasin alla kansainvälisesti ja nyt myös siis Taiwanissa.

Uskon että todella saimme kylvettyä muutoksen siemenen tänne. Se muutos kun täytyy aina lähteä ihmisistä itsestään. Me voimme ainoastaan kertoa oman näkökulmamme asioista. Ihmisten täytyy nousta itse vaatimaan oikeutta ja kohtuutta omassa maassaan.

Pysäytimme siis laittoman kalastusreeferin, Lung Yunin, tällä Khao Hsiungissa. Yksi kiipeilijämme pidätettiin mutta hänetkin päästettiin kuulustelujen jälkeen vapaaksi. Vastaanottojuhla oli upea! Siitä lähtien Warrior on ollut 24/7 poliisivartiossa. Meidän kävi vähän sääliksi poloisia poliiseja, kun he joutuivat yöt läpeensä istumaan laiturilla ja raportoimaan ei-mitään asemalle. Tarjosimme heille kahvia ja teetä aina kun mahdollista.

Vähän heihin tuli kuitenkin eloa kun Warriorin ruumasta eräänä aamuna purkautui noin 40 pinkkiin paitaan pukeutunutta miehistön jäsentä ja paikallista vapaaehtoista. Nousimme tilausbussiin ja ajoimme Khao Hsiungin kalastusviraston päämajalle. Nousimme portaille bannereidemme kanssa ja vaadimme saadapuhua laitoksen johtajan kanssa. Mediahässäkkä oli taas valmis ja Taipein toimiston kampanjoitsijmme Yufin Kao piti sellaisen palopuheen laitoksen johtajalle, että poloisella miehellä ei oikein ollut mitään sanottavaa. Kerroimme vain yksinkertaisesti totuuden ja sen mitä heidän pitäisi vähän paremmin tietääoman maansa säännökset ja kunnioittaa Taiwanin lakeja.

Greenpeace vieraili Taiwanin kalastusvirastolla syvänmerenkalastuksen asiantuntijan Tian-Shang Linin kanssa pitämässä palopuheen kalastuksen valvonnan puutteista.

Nämä ihmiset täällä Taiwanissa ovat aivan uskomattomia. Minä kun luulin, loikatessani suomalaisesta kauppalaivastosta Greenpeaceen, että kynnys olisi korkea ja että saisin lunta niskaan suunnasta jos toisesta. Mutta se mitä nämä ihmiset joutuvat täällä työskennellessään Greenpeacelle kokemaan, on paikoitellen aika rankkaa. Kulttuuri kun on aika erilainen täälläpäin maailmaa ja asiaa valottaa hiukan erään naisen tarina.

Nainen liittyi joukkoon Keelungissa ja tarkoitus oli että hän alkaa työskennellä paikallisena toimintakoordinaattorina. Kahden päivän jälkeen nainen joutui kuitenkin luopumaan työstä koska hänen isoäitinsä oli ilmoittanut tappavansa itsensä jos nainen jatkaa Greenpeacella. Vanhempien ihmisten mielipiteiden kunnioitus ja heidan tietämättömyytensä Greenpeacesta tai niistä ympäristökriiseistä joita käsittelemme eivät auta tilanteissa joissa kulttuuri tapaa nykypäivän ongelmat. Siinä hieman perspektiiviä näiden ihmisten työstä täällä!

Kampanja saatiin siis menestyksekkäästi päätökseen täällä Taiwanissa ja eilen juhlistimme miehistön sekä vapaaehtoisten kanssa onnistunutta ja ikimuistoista seikkailuamme yhdessä. Tätä kirjoittaessani jäähyväiset on jo sanottu ja muutama tippa silmäkulmastakin taisi siinä tipahtaa. Olemme ankkuroineet Warriorin Taiwanin länsirannikolle ja muutaman kunnostuspäivän jälkeen lähdemme jatkamaan kohti Hong Kongia ja uusia ystäviä, seikkailuja ja valittettavasti myos ympäristöongelmia jotka pitaa tuoda esiin.

May the Green Force be with you,

Martti Leinonen

Suomalainen perämies Martti on Greenpeacen lippulaivalla Taiwanissa sen Itä–Aasian merikiertueella. Taiwan on yksi maailman suurimmista tonnikalan kalastajamaista ja kantojen huiman vähenemisen myötä Greenpeace on lisännyt toimintaansa siellä perustamalla uusimman toimistonsa Taipeihin maaliskuussa 2010. Martti bloggaa perämiehen näkökulmasta kampanjan kulusta.