Rainbow Warrior seilaa Hong Kongin satamaan helmikuussa 2011. Greenpeace kampanjoi Hong Kongissa levittääkseen tietoisuutta puhtaasta energiasta ja ydinvoimasta vapaasta tulevaisuudesta.

Taiwanin rannikko jäi horisontin taakse ja Rainbow Warrior suuntasi keulansa takaisin Lui Chiu yu -saaren edustalle. Vuorossa oli neljän päivän rentoutuminen yhdeksän päivän ”sodan” jälkeen. Miehistö sai pitää kukin vuorollaan vapaapäivän ja se käytettiin ajaen veneellä maihin ja nauttimalla kauniista saaresta, paikallisesta meiningistä ja ruoasta. Myös kiinalainen uusi vuosi sattui alkamaan juuri näinä päivinä ja meininki oli sen mukainen ympäri saarta. Muutaman päivän tauko härdellistä teki ihmeitä mielen ja ruumiin terveydelle.

Kahden vuorokauden siirtymällä Hong Kongiin sää oli mitä mainioin. Saimme sivutuulessa miltei samantien täystakilallisen purjeita ylös, ja ne pysyivät pulleina miltei perille asti. Hong Kongiin saavuimme maanantaisena aamuna. Suurkaupunki näytti meille heti todelliset kasvonsa ja savusumuisen horisonttinsa, jossa massiiviset pilvenpiirtäjät hallitsivat maisemaa. Katsellessaan tätä kolossaalista ihmisen luomaa materiaaliviidakkoa, ei ollut vaikea päätellä mikä on tulevan kampanjamme pääpointti täällä.

Tarvitaan aivan järjetön määrä energiaa pyörittämään tätä sirkusta. Hong Kong on ensivaikutelmaltaan aivan kuin Aasian New York. Pilvenpiirtäjät, pukumiehet, kiireiset ihmiset ja kännyköiden pirinä maalaavat keskikaupunkilaista maisemaa business-alueella, johon parkkeerasimme Warriorin. Ydinvoima on päivän sana täällä ja jatkuvasti kasvava kulutus huutaa lisää leipää! Olemme täällä kertomassa että on olemassa myös uusiutuvia ja ekologisesti järkeviä energiavaihtoehtoja. Hong Kong kun on muutenkin edelläkavijä monessa asiassa Aasiassa, niin olisi hienoa jos myös vihreämmän energian tulevaisuus saisi täältä jalansijaa!

”Kestävä kehitys”, tuo moderni sanonta, on susi lampaan vaatteissa. Tämä positiiviselta kuulostava mantra jota nykyään toistetaan kaikkialla kapitalistisissa yhteiskunnissa. Mutta todellisuudessa kestävä kehitys tarkoittaa vain luonnonvarojen lisääntyvää riistämistä kiihtyvällä tahdilla. Länsimaisella ihmisellä on kaikki niin kauan hyvin kun pörssikurssit eivät petä ja palkka nousee vuosittain. Ihmisen ahneudella ei tunnu olevan mitään rajoja.

Silmät kiinni on hyvä elää ja ”kaikki mulle heti nyt” -kulttuuri loistaa, kun kehitys on kestävää. Ei ymmärretä että kollektiivisesti purraan juuri sitä kättä joka meitä ruokkii. Vaikka tämä rahan, materian ja vallan kassautuminen jakautuisikin tasaisesti maan päällä, niin se olisi vieläkin huonompi vaihtoehto. Hauras pallomme ei yksinkertaisesti kestä moista kulutusta ja olemmekin nykyisellä tahdilla kovaa vauhtia päätymässä sellaiseen loppuun, minkä jo vanha suomalainen sananlasku ahneelle ennustaa.

Mutta synkkyydestä takaisin onnellisempiin tunnelmiin. Savusumun peittämä Hong Kong on kyllä vaikuttava ilmestys. Tervetulojuhla Warriorille ja miehistölle oli upea. Meidät toivotettiin tervetulleeksi perinteisellä kiinalaisella leijonatanssilla, jota koko miehistö seurasi rivissä, kansallisen ja kansainvälisen median kuvatessa tapahtumaa.

Lohikäärmetanssi toivottaa Rainbow Warriorin tervetulleeksi Hong Kongin satamaan helmikuussa 2011. Greenpeace kampanjoi Hong Kongissa levittääkseen tietoisuutta puhtaasta energiasta ja ydinvoimasta vapaasta tulevaisuudesta.

Tarkoitus on olla täällä kolmisen viikkoa ja nuo päivät ovat ammuttu täyteen ohjelmaa. Tulee kiireiset kolme viikkoa, mutta töitähän täällä ollaan paiskimassa ja iltaisin pääsee rentoutumaankin, ken jaksaa. Olemme taas täällä alusta lähtien 24/7 poliisivartiossa. Poloiset tinanapit yrittävät niin kovasti vakoilla meitä kun me taas puolestamme yritämme viittoa heille että tulisivat nyt edes juomaan kupillisen teetä kanssamme.

Jälleen kerran ei voi kuin ihmetyksellä ja ihailulla seurata kuinka paikallinen Greenpeacen Hong Kongin toimisto on hoitanut ja suunnitellut kampanjan täällä. Warriorin vierailu täällä merkitsee niin paljon heille. Ennen kuin itse liityin GP:n laivastoon ihmettelin, että miten Greenpeacella on varaa pitää yllä kolmea maailmaa kiertävää laivaa. Mutta nyt kun olen täällä itse ja näen paikan päällä minkälaisen vaikutuksen ja merkityksen Warrior voi antaa vieraillessaan missä vain, en ole enää yhtään ihmeissäni. Jokainen lahjoitettu euro, dollari ja rupla menevät tehokkaasti hyvään tarkoitukseen. Ne menevät meidän lastemme tulevaisuudelle ja tulosta syntyy.

Martti Leinonen
3rd mate, M/y Rainbow Warrior

Suomalainen perämies Martti on Greenpeacen lippulaivalla Rainbow Warriorilla Itä–Aasian merikiertueella. Hong Kongissa kampanjoidaan puhtaan energian ja ydinvoimasta vapaan tulevaisuuden puolesta. Martti bloggaa perämiehen näkökulmasta kampanjan kulusta.