Satelliittikuva Fukushimasta Japanista 14.3.2011 Kuva: DigitalGlobe www.digitalglobe.com

- Viranomaisten mukaan Fukushiman II Dainin reaktorit saatu vakautettua

- Fukushima I Daiichissa vakavia ongelmia kolmen reaktorin kanssa

- Säteilytasot erittäin korkealla voimalan lähistöllä

HUOM! Tämän päivityksen alkuperäiseen versioon oli eksynyt kirjoitusvirheenä väite, jonka mukaan 3130 mikrosievertiä olisi 7000 kertaa suomalaisen keskimääräinen vuosittainen säteilyannos. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan kyse on 7000 kertaa keskimääräisestä annosnopeudesta. Olemme erittäin pahoillamme virheellisestä tiedosta.

Japanin viranomaisten mukaan Fukushima II:n (Daini) kaikki reaktorit on saatu vakautettua, eivätkä ne enää muodosta uhkaa.

Sen sijaa kriisi jatkuu Fukushima I:n (Daiichi) kolmessa reaktorissa. Tilanne on ilmeisesti pahin tällä hetkellä kakkosreaktorissa. Viranomaiset ovat sanoneet keskittyvänsä estämään vetyräjähdyksen myös toisessa reaktorissa. Ensimmäisen ja kolmannen reaktorin ulommat suojarakennukset ovat räjähtäneet jo aiemmin, mutta niiden sisemmät suojarakennukset ovat ilmeisesti kunnossa.

Korkean paineen ja pienikokoisten putkien vuoksi toisen reaktorin jäähdyttäminen on osoittautunut hankalaksi ja raporttien mukaan polttoaine-elementit ovat paljastuneet kokonaan veden alta useamman kerran, mikä on erittäin todennäköisesti vaurioittanut polttoaine-elementtejä. Paineastiassa muodostuneita kaasuja on jouduttu päästämään suoraan ilmakehään.

21:25 Japanin aikaa Fukushima I:n pääportilta mitattiin 3130 mikrosievertiä säteilyä tunnissa, mikä on korkein säteilylukema tähän mennessä ja 7000 kertaa suomalaisen keskimääräinen annosnopeus. Tällöin tuuli puhalsi etelään, kun taas pääportti on lounaassa voimalasta katsottuna. Todennäköisesti lukemat suoraan tuulen suunnassa olisivat olleet huomattavasti korkeammat. Lukemat olivat vielä yli 300 mikrosievertissä viimeisimmässä mittauksessa klo 22:35 Japanin aikaa.

Korkeiden säteilymäärien syytä ei tiedetä, mutta ne saattavat johtua toisen reaktoriyksikön kaasujen päästämisestä suoraan ilmakehään. Jostain syystä mittauksia ei ole enää saatu aiemmin käytetyistä vakioiduista mittauspisteistä.

Tuulen pelätään kääntyvän yön aikana lounaaseen eli Tokioon päin.