Aktivisti pysäyttämässä laittomuuksiin syyllistynyttä jäähdytysalusta Taiwanissa.

Rainbow Warrior II nosti ankkurinsa Xiaoliugiun saaren edustalta 20. tammikuuta ja otti suunnan kohti Khao Hsiungin kaupunkia. Saavuimme illalla kenties mielenkiintoisimpaan laituriin missä olen ikinä ollut. Keskelle Fishermans Wharf –aluetta, joka on käytännössä yksi iso katu täynnä baareja terasseineen. Ei voinut valittaa. Tai itse asiassa nyt vähän myöhemmässä perspektiivissä voi valittaa! Kadulla soi nimittäin 12/7/365 sama levy koko ajan ja kovaa soikin. En enää ikinä pysty kuuntelemaan Amy Winehousea tai mitään balladeihin viittaavaakaan tämän jälkeen näkemättä punaista.

Khao Hsiungissa on tarkoitus viettää kymmenen päivää. Kampanjalistalla on avointen ovien päiviä, VIP- vierailuja  ja toimintaa. Viikonloppuna teimme heti molempina päivänä uudet ennätykset avointen ovien kävijämäärässä. Kahtena päivänä yhteensä noin 1600 ihmistä! Ja se mielenkiinto ja innostus mitä taiwanilaiset osoittavat Greenpeacea ja Warrioria kohtaan kielii siitä, että tulevaisuus täällä on vihreämpi. On upeaa päästä tapaamaan näitä ihmisiä ja jakaa heille suorastaan onnellisuutta. Siltä se ainakin tuntuu, kun esitellessään laivaa katselee ihmisten ilmeitä ja kuuntelee heidän kysymyksiään.

Jälkimmäisenä avointen ovien päivänä oli itse asiassa kannella vajaamiehitys, koska kannen alla kuohui ja konehuoneessa paloi hitsipuikko. Osa miehistöstä valmisteli illan ja seuraavan aamun toimintaa, joka ei ollut etukäteen tiedossa, joten tuli hiukan kiire. Kävi nimittäin semmoinen sattuma, että seitsemän mailia pitkässä Khao Hsiungin satamassa satuimme parkkeeraamaan Warriorin lähestulkoon nokka vasten nokkaa tunnetun riistokalastusaluksen kanssa. Kipparimme ”Mad Mike” kutsui myöhemmin tätä sattumaa korkeamman voiman aikaansaannokseksi.

M/V Lung Yuin on Vanuatun mukavuuslipun alla oleva jäähdytysalus, joka hakee Tyynenmeren kalastajien tonnikalasaaliit ja kuljettaa ne maailmanmarkkinoille. Aluksen on 2000-luvun aikana raportoitu ja dokumentoitu rikkovan niin ihmisoikeuksia ja kalastusjärjestöjen sääntöjä. Lung Yuin valmisteli lähtöään aivan nenämme alla. Eihän tällaista tilaisuutta voinut jättää käyttämättä! Aikaa ei ollut paljon.

Kyydissämme oleva delegaatio taiwanilaisia ja ympäri maailmaa tulevia kampanjoitsija tekivät uskomattoman työn selvittäessään perin pohjin kaikki alukseen ja sen operointiin ja omistukseen liittyvät faktat. Silmät punaisina ja tukka sekaisin ryhmä uskomattoman ahkeria, intohimoisia ja älykkäitä ihmisiä taisteli miniläppäreineen tietoliikenteen maailmassa vuorokaudet läpeensä ja saivat vahvistukset kaikkiin epäilyihimme. Greenpeace Internationalista näytettiin vihreää valoa toiminnalle ja adrenaliinia täynnä oleva miehistö oli intoa täynnä. Nyt mennään!

Ensimmäinen vaihe käynnistyi sunnuntaina illalla. Tarkoitus oli heijastaa laivan kylkeen asian pointti. Ei kai ole liikaa vaatia lainrikkojilta lain noudattamista? Kiinaksi ja englanniksi tehdyt iskulauseet näyttivät upealta aluksen kyljessä ja allekirjoittanutkin pääsi bannerinsa kanssa vaatimaan oikeutta pitkin kansainvälistä mediaa.

Seuraavana aamuna oli tarkoitus saattaa alus ulos veneiden ja bannerien kera. Mutta siinä vaiheessa todisteet olivat jo niin vahvat aluksen laittomuutta vastaan, että kaksi minuuttia ennen operaation alkamista saatiin vihreä valo ja päätettiin laittaa isompi vaihde silmään. Pysäytetään se!

Indonesialainen ”apinamme” Adhon herätettiin unilta ja ilmoitettiin että herra on hyvä ja valmistautuu kiipeämään Lung Yuin ankkurikettinkiin. Kirjaimellisesti kymmenen minuuttia myöhemmin ekosoturimme roikkuikin kettingistä ja bannerillaan vaati taiwanilaista kalastusviranomaista tulemaan paikalle ja tutkimaan aluksen. Hieno mies, Adhon. Iso kunnioitus!

Tämä on ensimmäinen kerta kun Taiwanissa on ollut minkäänlaista suoraa toimintaa ympäristön puolesta, joten emme yhtään tienneet etukäteen miten viranomaiset suhtautuisivat operaatioomme. Paikallinen satamapoliisi ja rikospoliisi saapuivatkin paikalle hyvin nopeasti hässäkän alettua. He eivät selvästikään tienneet, miten pitäisi suhtautua kettingissä roikkuvaan indonesialaiseen ja kolmessa kumiveneessä olevaan sekalaiseen porukkaan merimiehiä, merinaisia, aktivisteja, toimittajia, valokuvaajia ja videokuvaajia. 

Hässäkkä oli aikamoinen ja huikeaa kuvamateriaalia saatiin aikaiseksi! Kuusi poliisivenettä ja joukko muita viranomaisia sekoili ihmeissään ympäriinsä sillä välin kun me oikealla asialla olevat nautimme olostamme veneissä, Warriorin sillalla ja tietty Adhon ketjussa roikkumassa.

Noin kahden tunnin jälkeen tuli aika vaihtaa apinaa. ”Tim The Tiger” valmistautui kiipeämään ketjuun ja vapauttamaan jo pesusientä muistuttavan Adhon, koska Lung Yuin päällikkö oli niin ystävällinen että tarjosi Adhonille kahden tunnin vesisuihkun ankkuriboksista. Tim on piskuinen tyttö Thaimaasta, joka on tehty semmoisesta pippurista, että maailma luultavimmin pelastuisi, jos heitä olisi edes sata olemassa. Iso kunnioitus!

Heti kohta apinan vaihdon jälkeen poliisi puuttui peliin ja haki Timin kettingistä päättäen samalla mielenilmauksemme. Poliisi yritti vielä jahdata veneitämme mutta päätyivät ainoastaan törmäilemään toisiinsa ja kaikki kumiveneemme saatiin kyytiin.

Taiwanin kalastusviranomaiset päästivat Lung Yuinin lähtemaan kun mielenosoituksemme oli ohi. Heidän vastauksensa sen laittomuuteen oli uusi ja yllättävä lakien tulkinta. Mukavuuslippujen alaisten kalankuljetus alusten ei tarvitsekaan rekisteröityä Taiwanissa. Lakiasiantuntijat ovat asiasta eri mieltä, joten toimintamme Khao Hsiungissa jatkuu Tyynenmeren tonnikalojen puolesta!

Tim siis pidätettiin ja tätä kirjoittaessani omassa hytissäni odotamme innolla sankaria takaisin. Hänen pitäisi kohta saapua ja vastaanotto on juuri semmoinen kuin mitä hän ansaitsee. Tunnelma on korkealla, ja mikä tärkeintä, on semmoinen olo, että on oikeasti tänään tehnyt jotain, jolla on merkitystä!

May the Green force be with you!

Martti Leinonen

Kolmas perämies
Rainbow Warrior II