Teknologiateollisuuden yritykset alkavat vaiheittain luopua myrkyllisistä aineista

Vuodesta 2004 asti

Erikoisartikkeli - elokuu 29, 2011
Kilpailuun kannustava elektroniikkavertailu, väkivallaton suora toiminta, ja yhteistyö, silloin, kun se on ollut paikallaan – Greenpeace painostaa maailman suurimpia elektroniikka-alan yrityksiä luopumaan myrkyllisistä aineista.

Green My Apple -kampanjassa Piilaaksoon vietiin elektroniikkajätteestä koottu pääkallo. Banderollissa kehotetaan Steve Jobsia poistamaan myrkyt Applen tuotteista. 05/05/2007

Uhka

Maailmanlaajuisesti lisääntynyt elektroniikkatuotteiden kulutus on saanut aikaan sen, että vaarallisia kemikaaleja sisältävä elektroniikkaromu, jota ei voida hävittää eikä kierrättää, on kasvanut räjähdysmäisesti. Joka vuosi toimitetaan satojatuhansia vanhoja tietokoneita ja matkapuhelimia kaatopaikoille tai sulattamoihin. Tuhansia muita viedään – usein laittomasti – teollistuneista maista Aasiaan tai Afrikkaan, missä romuttamoiden työntekijät altistuvat vaarallisten kemikaalien ja myrkkyjen sekoituksille. Osa heistä on lapsia.

Greenpeacen malli

Koska elektronisten laitteiden sisältämä myrkky on uhka ihmisen terveydelle ja ympäristölle, Greenpeace katsoi, että yritysten, jotka rikastuvat valmistamalla ja myymällä näitä laitteita, on kannettava vastuunsa seurauksista. Ei pelkästään siten, että ne huolehtivat laitteiden kierrätyksestä, vaan myös niin, että tuotteista tehdään alun alkaen puhtaampia.

Näistä lähtökohdista Greenpeace käynnisti vuonna 2004 kampanjansa, jonka tarkoituksena on saada aikaan perusteellinen muutos elektronisten laitteiden suunnittelussa, toteutuksessa ja kierrätyksessä. Ensimmäiset tulokset nähtiin pian. Samsung ja Nokia astuivat parrasvaloihin ilmoittaen, että ne tulevat vähitellen luopumaan vaarallisten kemikaalien käytöstä tuotteissaan. Vuotta myöhemmin Sony Ericsson, Motorola ja LG seurasivat perässä. Vuonna 2006 sekä Hewlett Packard että Deli sitoutuvat asteittain luopumaan myrkyllisistä aineista.

Greenpeacen opas vihreämpään elektroniikkaan

Greenpeace julkaisee vuosittain vihreän elektroniikkavertailun

Guide to Greener Electronics

Greenpeace tiesi kuitenkin, että annettuja lupauksia pitää seurata ja painetta pitää pitää yllä. Vuonna 2006 syntyi kampanjan tehokkain työkalu: Greenpeace Guide to Greener Electronics. Se on teollisuuden markkinajohtajille suunniteltu sarjataulukko, joka asettaa yritykset toisiaan vastaan vertaillen niiden ponnisteluja kierrätyksessä ja myrkyistä luopumisessa.

Kampanjan toisessa pääroolissa oli ”joukkovoima”, kaikkein näkyvimmin vuoden 2006 Green My Apple -kampanjassa, mikä sai Applen nousemaan listausten pohjalta johtavaksi teollisuusyritykseksi kilpailussa myrkyllisistä aineista luopumisessa. Verkkosivustosta, joka oli suunniteltu Applen tyyliä mukaellen (ja joka myöhemmin voitti Webby Awardin) tuli alusta, jolle Apple-fanit ympäri maailman uhrasivat sekä aikaansa että luovuuttaan. Verkkosivustolle kirjoitettiin blogeja, tehtiin bannereita, mainoksia ja t-paitoja, jotka julistivat Applelle: ”Me rakastamme Maccejämme. Me vain haluamme ne vihreinä.”

Ei kauaakaan, kun yhtiön toimitusjohtaja Steve Jobs ilmoitti yhtiön toimintatapojen muuttuvan, hän kutsui tätä muutosta nimellä ”A Greener Apple”.

Vihreä elektroniikkatutkimus

Jos yritykset eivät pidä lupauksiaan, Greenpeace käyttää väkivallatonta suoraa toimintaa ja muistuttaa niitä annetuista lupauksista. Vuonna 2006 Dell sitoutui luopumaan PVC-muovista ja bromatuista palonestoaineista kaikissa tuotteissaan vuoteen 2009 mennessä. Vuoden 2010 puolessavälissä Dellillä oli kuitenkin edelleen saavuttamatta alkuperäinen tavoitteensa ja uusi takaraja näytti epävarmalta. Greenpeacen aktivistit kokoontuivat Dellin pääkonttoreiden edustoille Amsterdamissa, Kööpenhaminassa, Bangaloressa samaan aikaan kun 40 000 aktivistia ympäri maailman lähetti sähköpostia yhtiölle. Yhtiöiden edistyessä Greenpeace on ollut kuitenkin halukas tekemään yhteistyötä.

Viime vuonna yrityksille annettiin tilaisuus esitellä ympäristöystävällisimmät saavutuksensa Vihreää elektroniikkatutkimusta varten. Korostettakoon, että tämä kaikki on kampanjan lobbaustyötä. Sen avulla yritetään vahvistaa kemikaaleja koskevaa sääntelyä, mikä edelleen on vähäistä ja riittämätöntä. Nämä esitetyt toimenpiteet ovat asettaneet yritykset kulkemaan selkeästi kohti myrkytöntä tulevaisuutta.

Käännös: Kirsi Koskelin