Geenimanipulaatio maailmalla

Sivu - marraskuu 10, 2010
Kuka hallitsee ruokaamme? Geneettisesti muunneltujen kasvien kaupallistumisprosessia on johtanut muutama kemikaaliyritys. Amerikkalaisella Monsantolla (yritys DDT:n, PCB:n ja Agent Orangen takana) on yli 90 prosentin markkinaosuus. Muut suuret toimijat ovat saksalaisen BASF ja Bayer sekä sveitsiläinen Syngenta.

Mexico Cityssä protestoidaan geenimanipuloitua maissia vastaan 2010.

Kaikki geenimuunnellut kasvit on patentoitu, ja niitä myyvälle yritykselle on maksettava lisenssi. Yritykset tekevät suuria voittoja hallinnoimalla siemenviljan ja torjunta-aineiden käyttöä ja samalla miljoonien ihmisten ravinnonsaantia. Yritykset ovat patentoineet myös GMO-eläimiä kuten sikoja ja lohia, ja niiden turvallisuutta ihmisille ja ympäristölle tutkitaan.

Ensimmäisenä geenimanipuloitujen organismien myynnin salli Yhdysvallat, joka tällä hetkellä tuottaa kaksi kolmasosaa maailman geenimuunnelluista viljelyskasveista. Yhdysvaltojen lisäksi suuren mittakaavan GMO-viljelyä harjoittavia maita on neljä: Argentiina, Kanada, Brasilia ja Kiina.

Tavallisimmat GMO-viljelyskasvit etelässä ovat maissi ja soija, joita viljellään ensi kädessä vientiä varten sekä eläinrehuksi rikkaiden maiden lihankulutuksen tyydyttämiseksi. Yli 80 % kaikista GMO-viljelyskasveista viljellään eläinrehuksi, eikä kuluttaja yleensä tiedä, millä hänen syömänsä eläimet on kasvatettu. Kuluttajalla on myös yhä vähemmän valinnanvaraa. Monissa GMO-lajikkeita kasvattavassa maassa ongelmana on että GMO-lajikkeet ovat levinneet, niin että tavanomaisia lajikkeita ei voi myydä GMO-vapaina lajikkeina.

Aiheet