Geenimanipulaatio Suomessa ja Ruotsissa

Sivu - lokakuu 6, 2010
AMFLORA - kuuma GMO peruna Suomessa

Ruotsissa protestoidaan geenimuunneltuja aineksia vastaan ruoassa ja eläinrehussa.

Monet EU-maat ovat estäneet Amfloran viljelemisen mutta Suomen hallitus on sallinut sen viljelyn alkamisen Suomessa Lammilla.

GMO-peruna Amfloran tarkoituksena on tuottaa tärkkelystä, jota käytetään mm. paperintuotannossa. Lajikkeen on kehittänyt saksalainen kemianjätti BASF. Perunaan on lisätty geeni, joka tuottaa antibioottiresistenssiä tiettyjä antibiootteja vastaan. Tämä resistenssi voi levitä maaperän mikrobien kautta ja osaltaan tehdä näistä laajasti käytetysti antibiooteista tehottomia.

GMO-peruna on eroteltu toisista pelloista vain noin 20 metrin suojavyöhykkeen avulla. Toisaalta peruna voi levitä ympäristöön eläimien tai tulvien kuljettamien jäämäperunoiden mukana. Myös perunankukissa vierailevat mehiläiset voivat kuljettaa GMO-siitepölyä hunajaan. Perunan tärkkelystä ei aiota käyttää ihmisravintona, joten sen terveysvaikutuksia on tutkittu vähän. Jopa perunan tuottanut yritys kuitenkin myöntää, että täytyy ottaa huomioon mahdollisuus että Amfloraa leviää muiden perunalajikkeiden joukkoon. Kuitenkin EU säädösten mukaan GMO-tuotteita, myös Amfloraa saa olla elintarvikkeessa 0,9 % ilman että tätä tarvitsee merkitä kuluttajalle mitenkään.

Tärkkelyksen tuotantoon ei tarvita GMO-perunaa, vaan tavanomaisin menetelmin on jalostettu lähes samanlaiset ominaisuudet omaava lajike, jolla ei ole antibioottiresistenssigeeniä. Miksi sitten ottaa riski ja aloittaa GMO-perunan viljely Suomessa?

Greenpeace haluaa, että Suomen hallitus kieltää GMO-tuotteet Suomessa.

Aiheet