img

Pohjoiset havumetsät – hiilivarasto vai -pommi?

Suomen metsät ovat osa pohjoista havumetsävyöhykettä. Tämä maapallon vihreä kruunu ulottuu Ruotsista Suomen kautta Siperiaan ja edelleen Kanadaan.

Pohjoiset havumetsät ovat valtavan tärkeitä ilmastonmuutoksen kannalta. Ne sitovat ja varastoivat enemmän hiiltä kuin maailman sademetsät yhteensä. Hiilinielusta uhkaa kuitenkin tulla hiilipommi: jääkauden jälkeen alueelle varastoitunut hiilidioksidi on vaarassa päästä takaisin ilmakehään hakkuiden, metsäpalojen, ikiroudan sulamisen ja suoalueiden hävittämisen myötä. Se miten kohtelemme metsiämme vaikuttaa siihen, millaisen planeetan jätämme perinnöksi lapsillemme.

Silti vain kolme prosenttia tästä taianmaisesta ekosysteemistä on suojeltu. Niiden maisemat ja monimuotoisuus kärsivät rajusta tehometsätaloudesta.

Maailman hallitukset ovat sitoutuneet suojelemaan luonnon monimuotoisuutta, mutta tästä huolimatta pohjoiset havumetsät köyhtyvät ja yksipuolistuvat. Vaaditaan yhdessä Ruotsin, Suomen, Kanadan ja Venäjän hallituksia pitämään lupauksensa. Luontoa ei suojella puheilla vaan teoilla.

img

Pohjoisten havumetsien tuhoa Vienan taigalla

Julkaisimme maaliskuun alussa raportin Venäjältä, jossa Vienanjoen varrella kasvavaa ikimetsää kaadetaan voimalla. Tämä suuri ikimetsä kätkee sisäänsä kauniin koskemattoman maailman, joka voidaan menettää seuraavan 10 vuoden kuluessa, jos hakkuita ei lopeteta. 2000-luvun alusta lähtien metsää on tuhottu puolikkaan Pohjanmaa verran, eli yli 300 000 hehtaaria.

Metsän satoja vuosia vanhat puut päätyvät meidän käsiimme. Niistä valmistetaan sellua, nenäliinoja ja pahvipakkauksia. Raporttimme paljastaa, että puuta kulkeutuu Vienanjoen metsistä myös Stora Ensolle. Lue raportti täältä.