Sademetsät
Sademetsien tuhoaminen hävittää luonnon monimuotoisuutta ja aiheuttaa ihmisoikeusloukkauksia. Yhä tärkeämpi syy sademetsien suojeluun on ilmastonmuutos: lähes 20% maailman kasvihuonepäästöistä aiheutuu metsien hävittämisestä, suurin osa tästä tropiikissa. Se on enemmän kuin tie- ja lentoliikenteen päästöt yhteensä! Suomi ei ole tarpeeksi syrjässä. Olemme nykyään yhä enemmän osallisia sademetsien hävitykseen.
Metsien häviäminen alkaa usein laittomista hakkuista, joita varten rakennetaan teitä syvälle aiemmin teollisesti hyödyntämättömiin metsiin. Kallis erikoispuu kuten merbau houkuttelee laittomat hakkaajat paikalle. Arvopuiden laiton hakkuu saha-, rakennus- ja huonekaluteollisuutta varten on tavallisesti ensiaskel trooppisten metsien tuhoamiselle.
Myös paperiteollisuus tuhoaa trooppisia metsiä – indonesialaista sademetsäpaperia on myynnissä Euroopan markkinoilla. Suomalaisiakin lastenkirjoja painetaan Kaakkois-Aasiassa ja Kiinassa sademetsäpaperille. Kasvava uhka on maataloustuotanto länsimaita varten, nyt myös biopolttoaineisiin. Soijan ja palmuöljyn tuotantoon raivataan valtavia sademetsäalueita Kaakkois-Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa. Palmuöljystä tehdään biodieseliä, jonka valmistuksessa suomalainen Neste Oil on pian maailman suurin yhtiö. Lue Neste Oilin biodieselistä
Suomessa sademetsää löytyy huoltoasemilta ja parketeista
Neste Oilin ”uusiutuvan” dieselin tankkaaminen on varma tapa osallistua uhanalaisten sademetsien hävittämiseen. Suomeen tuodaan myös trooppista puutavaraa, joka on hyvin todennäköisesti laittomasti hakattua ja peräisin luonnontilaisista sademetsistä. Trooppista puuta myydään rakennustarpeina, puutarhakalusteissa ja parketeissa. Monet suosituimmista lajeista ovat sademetsien puita, joita ei saa viljelymetsistä lainkaan.
Esimerkiksi parketeissa ja rakennusmateriaalina suosittu merbau on uhanalainen puulaji, jota hakataan lähes pelkästään laittomasti arvokkaista sademetsistä. Merbauta tuodaan Indonesiasta ja Papua-Uudesta Guineasta. Muita todennäköisesti laittomista lähteistä tulevia sademetsäpuulajeja ovat esimerkiksi khaya, wenge ja iroko (Afrikka), mahongit ja jatoba (Etelä-Amerikka) sekä balau, meranti ja nyatoh (Aasia). Puulajiohje parkettiostoksille