Sertifioitu sademetsätuho

Raportti: miksi RSPO- sertifiointi ei takaa palmuöljyn tuotannon vastuullisuutta

Julkaisu - syyskuu 3, 2013
Vuonna 2004 perustettiin The Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), jonka päämäärä oli edistää kestävästi tuotetun palmuöljyn käyttöä.

Tämä tapahtuisi luomalla luotettavat globaalit standardit palmuöljylle ja sitouttamalla asianosaiset niihin. Vapaaehtoisuuteen perustuvan yhdistyksen jäsenkanta muodostuu yhtä lailla palmuöljyn tuottajista, prosessoijista ja kauppiaista, kuluttajatuotteiden valmistajista, vähittäiskauppiaista sekä pankeista ja sijoittajista kuin ympäristö- ja kansalaisjärjestöistäkin.

RSPO:n jäsenet pitävät hallussaan noin 40 prosenttia maailmanlaajuisesta palmuöljytuotannosta. Tästä ei kuitenkaan koidu paljon hyötyä, sillä yhdistyksen tämänhetkiset standardit sallivat jäsenten toimia metsiä tuhoavalla tavalla.Raporttimme osoittavat, että RSPO-sertifikaatti on kykenemätön takaamaan kansainvälisille tuotemerkeille sitä, ettei heidän palmuöljynsä olisi tahriutunut metsätuhoissa. RSPO:n standardit eivät estä metsäkatoa tai suomaiden hävittämistä. Kartta-analyysien mukaan suuria metsätuhoja ja merkittävä osa viime kesäkuussa kaakkois-Aasiaa turmelleista metsäpaloista on tapahtunut RSPO:n jäsenten toimilupa-alueilla.

Certifying Destruction