Alkuperäiskansat

Erikoisartikkeli - kesäkuu 18, 2012
Amazonin alue on koti yli 24 miljoonalle ihmisille. Alueen 180 alkuperäiskansasta osa ei ole lainkaan yhteydessä ulkopuoliseen maailmaan. Metsä tarjoaa heille kaiken ravinnosta suojaan ja työkaluista lääkkeisiin. Laajamittainen sademetsien muuttaminen karjalaitumiksi uhkaa Amazonin alueen alkuperäisväestöä. Brasilian lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaan heillä on oikeus omaan maahansa. Kuitenkin maat hyvin usein ryöstetään ja metsä hakataan laittomasti.

11. kesäkuuta 2012

Sademetsien tuhoaminen uhkaa Amazonin alueen alkuperäiskansoja. Greenpeace tekee yhteistyötä paikallisyhteisöjen kanssa.

Xavante-kansa

Xavante-kansan edustajia elää Maraiwatseden aluellaa enää noin tuhat. He ovat menettäneet 80 % maistaan laittomasti metsää tuhoaville karjankasvattajille.
Ruoan ja puhtaan veden puute on arkipäivää xavante-yhteisössä. He eivät voi enää kalastaa kotiensa lähellä, koska joet ovat joko kuivuneet tai saastuneet. Samaan aikaan karja laiduntaa valtavan kokoisilla alueilla, jotka ennen olivat yhteisön metsiä
Tilanne on johtanut vakaviin kiistoihin xavantien ja heidän maansa ryöstäneiden karjankasvattajien välille. Karjalaitumia raivataan Amazonin sademetsiin väkivaltaa ja uhkailua kaihtamatta. Xavante-yhteisö on tehnyt ilmoituksen Brasilian viranomaisille useista rikoksista, aina koulubussin tuleen sytyttämisestä murhayritykseen.

Awa-guaja-kansa

Awa-guajat ovat toinen esimerkki alkuperäiskansasta, joiden elämää laittomat metsähakkuut uhkaavat.  Awa-guaja-kansaan kuuluu vain 400 henkeä, jotka ovat valinneet elää eristyksissä muusta maailmasta. Awa-guajat ovat metsästäjä-keräilijöinä täysin riippuvaisia sademetsistä. Viime vuosina heidän maidensa metsistä 30 % on kaadettu laittomasti. 

Mittasuhteiltaan valtava hakkuut eivät ainoastaan vaikeuta Awa-guaja-kansan ruoanhankkimista, vaan on johtanut myös väkivaltaisiin hyökkäyksiin heitä kohtaan. Aiemmin tänä vuonna metsurit tuhosivat kylän traktoreillaan sytyttämällä sen tuleen.
Brasilian lainsäädäntö suojelee alkuperäiskansojen oikeuksia omiin maihinsa. Xavante- ja Awa-guaja-kansat ovat kuitenkin surullisia esimerkkejä siitä, miten lakia ei käytännössä kunnioiteta.

Sinun lahjoituksesi auttaa Greenpeacea tukemaan Xavante- ja Awa-guaja-kansojen taistelua laitonta metsätuhoa vastaan. Tee lahjoitus helposti täällä!