Tämä sivu on arkistoitu, eikä se ole enää ajan tasalla

Greenpeacen aktivistit Neste Oililla

Keitä he ovat?

Sivu - lokakuu 25, 2011
"Menisit oikeisiin töihin", "Mitä äitisikin tästä ajattelisi", tiuskivat kiukkuisimmat ohikulkijat, jotka kohtaavat Greenpeacen aktivisteja. Toiset pysähtyvät uteliaina keskustelemaan. Täällä aktivistit kertovat miksi he tukkivat tiesi.

Greenpeacen aktivisteja ja orankeja 24.10.2011

Greenpeacen aktivistit ovat vapaaehtoisia, ympäristön tilasta välittäviä ihmisiä, jotka ovat omasta halustaan ja ilman palkkaa lähteneet osoittamaan mieltä tärkeäksi näkemiensä asioiden puolesta. 38 aktivistia Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Saksasta ja Alankomaista vaativat Neste Oilia pysäyttämään sademetsätuhon yhtiön pääkonttorilla 25.10.2011. Tässä heistä muutama:

Greenpeacen aktivistit Susanna ja Susanna

Susanna Saisio, 23 v.

Opiskelen kotimaista kirjallisuutta yliopistolla. Ryhdyin aktivistiksi feissattuani Greenpeacelle kolmena kesänä. Huolestuin ympäristön tilasta, ja aktivistiksi ryhtyminen tuntui tehokkaalta tavalta toimia ympäristön hyväksi. Stora Enson yhtiökokous vuonna 2007 oli ensimmäinen action johon osallistuin. On hienoa että näin lyhyessä ajassa olen jo ehtinyt nähdä jotain muutosta parempaan! Nyt tulee helpommin lähdettyä mukaan eri järjestöjen mielenosoituksiin. En missään nimessä lähtisi mukaan täysin turhaan ilkivaltaan. Osa ystävistäni on sitä mieltä, etteivät he jaksaisi itse tällaista, mutta he ovat iloisia siitä että joku muu toimii näin.

Olen osoittamassa mieltäni Neste Oililla, koska mielestäni on järjetöntä että on "ympäristöystävällistä polttoainetta", jonka väitetään vähentävän päästöjä täällä, ja joka samalla aiheuttaa moninkertaiset päästöt muualla. Neste Oil on valtionyhtiö, ja olen kytköksissä siihen halusin tai en. Suomi on sitoutunut kansainväliseen biodiversiteettisopimukseen, ja silti samaan aikaan Suomen valtio aiheuttaa tällaista tuhoa sademetsissä - siinä on selkeä ristiriita."

Susanna Jurvanen, 27 v.

Opiskelija folkloristiikkaa (suullista kansanperinnettä) yliopistolla ja taidetta Taidekoulu Maassa. Ryhdyin feissauksen kautta aktivistiksi. Tämä on ensimmäinen action johon osallistun. Haluan auttaa ympäristöä tekemällä konkreettisia asioita omien kykyjeni mukaan. Jotkut ystäväni ihmettelevät tätä, mutta olemme sellaisissa väleissä ettei kukaan tuomitse ketään. Yksi syy, miksi olen mukana juuri Greenpeacen toiminnassa, on se että asiat sujuvat suunnitelmien mukaan.

Mielestäni on huolestuttavaa, että yhtiöillä on suuri koneisto takanaan, jolla ne voivat saada oman viestintänsä perille, vaikka se olisi muunneltua totuutta. Tavallisella ihmisellä ei ole aikaa selvittää kaikkia asioita. Ilman ympäristöjärjestöjä kukaan ei toisi vastakkaista viestiä esille. Tässä ei ole kyse siitä vastustaisinko jotain tiettyä firmaa tai sen tuotteita, vaan siitä että omistamme Neste Oilin kansalaisina. Tämä on poliittiseen kansalaiskeskusteluun kuuluva asia.

Greenpeacen aktivisti Jaakko haluaa muidenkin olevan ihmisiksi.

Jaakko Piilola, 25 v.

Luen kansalaisopistossa venäjää, ja käyn vapaaehtoistöissä maailmankauppa Mangossa. Mielestäni meidän pitää pelastaa tämä planeetta, ja säilyttää lajien rikkaus. Sademetsien tuho johtuu palmuöljyn tuotannosta, joka on täysin kestämätöntä. Se vie ihmisiltä viljelymahdollisuudet ja tuhoaa muunmuassa orankien elinalueet. Mielestäni Neste Oilin valtionyhtiönä pitäisi kuunnella meitä kansalaisia. Puhe ei ole auttanut, joten toivon että toiminta auttaa. Olen ensimmäistä kertaa mukana, sillä nyt on pakko siirtyä puheista tekoihin. Uskon että ystäväni ovat samaa mieltä kuin minä.

Vuosi 2011 on virallisesti Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuosi.


Ryhdy Greenpeacen vapaaehtoiseksi | Auta verkossa