Toshiba, Hitachi ja General Electric saatettava vastuuseen Fukushiman ydinkatastrofista

General Electric, Hitachi ja Toshiba saatava vastuuseen Fukushiman ydinkatastrofista

 

 

Toshiba, Hitachi ja General Electric rakensivat ja huolsivat Fukushima Daiichin ydinreaktoreita. Vaikka onnettomuus osittain johtui reaktoreiden puutteellisista turvallisuusjärjestelmistä, yksikään näistä yhtiöistä ei ole joutunut vastuuseen Fukushiman ydinkatastrofista, jonka aiheuttamien tuhojen hinnan arvioidaan tällä hetkellä nousevan 193 miljardiin euroon.

Fukushiman ydinkatastrofin hinta on jo noin 193 miljardia


Yli 160 000 japanilaista menetti kotinsa ja työpaikkansa. Heidän saamansa korvaukset eivät riitä elämän aloittamiseen uudelleen tyhjästä.

 

Rouva Suzuki tyttärineen


 

Fukushiman katastrofin kustannuksista on vastuussa ainoastaan ydinvoimalan omistanut TEPCO, joka ei ole pystynyt maksamaan korvauksia ja on siksi kansallistettu. Fukushiman tuhot korvaavat siis niistä kärsineet japanilaiset veronmaksajat itse.

Rouva Oga

 

Japanin tilanne ei ole poikkeus. Myös Suomessa suuren mittaluokan ydinonnettomuuden kulut kaatuisivat nopeasti veronmaksajien maksettaviksi, koska voimaloiden rakentajat on suojattu erityisillä kansainvälisillä sopimuksilla, eikä ydinvoimayhtiöillä olisi niitä käytännössä varaa maksaa.

 

Vetoomus on suljettu.

Lue lisää ydinvoimasta täältä.