Shellin vastainen mielenosoitus Houstonissa. © Copyright Donna Carson

Shellin muutaman päivän takainen kommellus ei ollut ensimmäinen takaisku, jonka öljyjätti on kokenut yrityksessään porata öljyä Arktiksella. Se on itse asiassa jo listan kahdeksas syy minkä vuoksi Shelliä ei saisi päästää Arktikselle.

1.   Shellillä ei ole hajuakaan siitä miten kalliiksi öljyvuodon vahinkojen siivoaminen tulisi

Maaliskuussa 2012 Britannian ympäristöllinen tarkastusvaliokunta pyysi Shelliltä selvitystä mahdollisen öljyvuodon aiheuttamien vahinkojen korjaamisesta. Arktiksella tapahtuvista hätätilanteista vastuussa oleva Peter Velez myönsi, että Shell ei ole arvioinut siivousoperaation kuluja. Mahdollisista kuluista tietämätön Shell on näin jättänyt myös osakkeenomistajat alttiiksi valtaville taloudellisille tappioille.  

2.   Yhdysvaltain hallituksen mukaan Shellin proomu, Arctic Challenger, ei ole tarpeeksi turvallinen

Viime vuoden heinäkuussa Yhdysvaltain viranomaiset ilmoittivat, että keskeinen osa Shellin öljyntorjuntalaivastoa ei saanut lupaa purjehtia Arktikselle. Syynä tähän oli se, että alus ei vastannut Yhdysvaltain rannikkovartioston turvallisuusstandardeja.

Arctic Challenger on 36-vuotias proomu, jolla kuljetetaan turvavarusteita merijään halki. Yhdysvaltojen viranomaiset eivät olleet tyytyväisiä alukseen nähdessään sen, eivätkä usko, että se kestää Arktiksen äärimmäisen vaativat olosuhteet.

Aiemmin Shell on kuvannut proomua äärimmäisen kestäväksi. Nyt yhtiön insinöörit kuitenkin myöntävät, ettei ole enää soveliasta väittää, että proomu täyttäisi vaaditut kriteerit.

 3.   Yhdysvaltojen rannikkovartiosto ei ole vakuuttunut Shellin hajotusaineiden tehoon öljyvuodon sattuessa

Yhdysvaltojen rannikkovartioston komentaja epäili hajotusaineiden tehoa, mikäli öljyvuoto sattuisi Alaskassa. ”En ole vakuuttunut että hajotusaineet toimivat Alaskan kylmissä vesissä,” komentaja sanoi Bloombergin haastattelussa. Hajotusaineet ovat suuressa asemassa Shellin öljyntorjuntasuunnitelmassa jos Arktiksella sattuu öljyvuoto.

4.   Shellin porausalus ajoi karille kovassa tuulessa

Shellin porausalus Noble Discoverer otti pohjakosketuksen melko rauhallisessa ja suojaisassa Dutch Harborin satamassa Alaskassa. Tuulen nopeus oli tuolloin 35 metriä tunnissa. Sekä Noble Discoverer että Kulluk ovat ikääntyviä ja ruosteisia porausaluksia, eikä öljynporauslaivasto ole muutenkaan viimeisintä tekniikkaa niin kuin Shell väittää. Kulluk on ollut koinsyömä viimeiset kolmetoista vuotta, kun taas Frontier Discoverer on rakennettu jo vuonna 1966.

5.   Shellin porausalus syttyi tuleen

Kun porausalus Noble Discoverer oli palaamassa Dutch Harboriin Alaskassa marraskuussa, sen moottori syttyi tuleen. Tulipaloa sammuttamaan tarvittiin ammattilaisryhmä.

6.   Shellin turvajärjestelyihin kuuluva kupoli, joka on tarkoitus asettaa mahdollisen öljyvuodon tukkeeksi, rutistui testissä kuin oluttölkki

Joulukuussa kävi ilmi, että öljyvuodon tukkeeksi tarkoitettu kupoli, jota Shellin oli tarkoitus pitää saatavilla Arktiksella mahdollisen öljyvuodon varalta, vahingoittui pahasti syyskuussa suoritetussa testissä. Liittovaltion turvallisuudesta ja ympäristöllisistä toimeenpanoista vastuussa olevan toimiston edustaja paljastaa, että vedenalaiseksi tulpaksi tarkoitettu kupu ”rutistui testissä kuin oluttölkki”.

7.   Shellin Alaskan varatoimitusjohtaja myöntää: ”Vuotoja tapahtuu”

BBC:n tekemässä haastattelussa Pete Slaiby sanoo ihmisten kokevan suurimpana huolenaiheena mahdolliset öljyvuodot, joita Arktiksella poraaminen saattaa aiheuttaa. ”Jos minulta kysytään tapahtuuko öljyvuotoja, niin sanoisin, että kyllä vuotoja tapahtuu,” Slaiby myöntää.

8.   Shellin porausalus ajoi karille Alaskan rannikolla

Viimeisin takaisku Shellin arktisissa öljynporausyrityksissä tapahtui siis vuodenvaihteessa kun porausalus Kulluk ajautui karille Alaskan rannikolla hinauksen epäonnistuttua useaan otteeseen.

Greenpeace UK, käännös: PIETA KIVELÄ