1. toukokuuta 2012

Poliitikot oikealta vasemmalle puhuivat vappuna ahneutta vastaan. Puheiden keskellä kuitenkin oikea ahneuden lippulaiva oli valmistautumassa lähtöön. Valtionyhtiö Arctia Shipping on vuokrannut kaksi jäänmurtajaa tukemaan Arktisen öljynporauksen aloittamista Alaskassa tänä kesänä. Poliitikkojen puhuessa Greenpeacen aktivistit viivyttivät jäänmurtaja Nordican lähtöä Helsingistä.

Arktinen öljynporaus symboloi kaikkea sitä, mikä nykyisessä talousjärjestelmässä on vialla. Ahneus on kai tälle kaikelle yksi ihan hyvä nimitys. Arktisen merijään nopean sulamisen pitäisi olla merkki siitä, että ilmastonmuutokselle on vihdoin tehtävä jotain. Riippuvuutta fossiilisten polttoaineiden kuten öljyn käytöstä on vähennettävä ja nopeasti. Mitä vielä – öljy-yhtiöille ja niitä tukeville valtioille kuten Suomelle, tämä on uusi tilaisuus porata lisää öljyä!

Mista muusta tässä on kyse kuin rahan tekemisestä planeetan itsemurhalla? – kuten Guardian äskettäin osuvasti otsikoi.

Shell teki pelkästään vuoden 2012 ensimmäisellä vuosineljänneksellä 7,3 miljardia euroa voittoa. Näistä rahoista Arctia Shipping ilmeisesti haluaa oman murusensa välittämättä ilmastonmuutoksen seurauksista saati öljyonnettomuuden vaikutuksista arktiseen ekosysteemiin. Ei nimittäin ole kyse siitä, sattuuko öljyonnettomuus vai ei. Mikäli arktinen öljynporaus käynnistyy, on kyse ainoastaan siitä, milloin onnettomuus tapahtuu.

Ahneuden vastustaminen vaatii päätöksiä ja tekoja. Ovatko ahneudesta vappuna puhuneet poliitikot Jyri Häkämies (kok), Matti Huutola (vas), Annika Lapintie (vas), Jutta Urpilainen (sd), Eero Heinäluoma (sd) ja Paavo Arhinmäki (vas) puutumaan kysymykseen Arktiksen tulevaisuudesta? Ministereiden Häkämies, Urpilainen ja Arhinmäki johdolla Suomi voisi osaltaan lopettaa osallistumisen offshore-toimintaan öljy- ja kaasukentillä.

TAPIO LAAKSO


Toimi: Pysäytä Shell