Eskon Ahon vetämän metsäteollisuuden tulevaisuutta pohtineen työryhmän raportti julkistettiin eilen. Työryhmän kuvaus metsäteollisuuden tilanteesta oli suorastaan osuva. Kerrankin, ajattelin, näin korkean tason ryhmä kuvaa alan haasteita ongelmia peittelemättä.

Tunnelma  lässähti toimenpide-ehdotuksiin tultaessa. Ne kun ovat samaa vanhaa politiikkaa, jolle metsäpolitiikka on urautunut jo vuosikymmenien ajan. Lisää teitä, ojituksia, hakkuita... Rohkeat avaukset huutavat poissaolollaan.

Työryhmän raportti puhuu alusta asti metsien hyödystä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Kuitenkin se päätyy ehdottamaan metsien kunnostusojitusten lisäämistä 100 000 hehtaariin vuodessa! Metsäojitukset tuottavat jo nyt lähes 7 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä vuosittain. Lisäojittaminen vain pahentaa tilannetta.

Työryhmän käsitys metsien ja ilmastonmuutoksen suhteesta vaikuttaa muutenkin varsin kapealta. Ajatus lienee, että mitä enemmän puuta käytetään, sen parempi, koska puuhan sitoo hiiltä, eh? Näin yksinkertainen kuvio ei kuitenkaan ole. Suurimmassa osassa puutuotteita hiili ei kovin kauaa säily. Paras tapa maksimoida hiilivarastoja metsissä on käyttää ja suojella metsiä siten, että sekä maaperän että puuston hiilivarasto on mahdollisimman suuri ja pitkäaikainen. Tämä ei aina tarkoita tehokkainta mahdollista metsänhoitoa.

-Sini Harkki