Reija Mikkola valtionneuvostolla protestoimassa ydinvoimaa vastaan 2010

 

Kirjoittaessani tätä Durbanin matkaani on enää muutama päivä. Jännittää ja olen innoissani. Samalla tunteeni ovat ristiriitaiset, sillä Kööpenhaminan COP15 ilmastokokous kaksi vuotta sitten tuotti suuren pettymyksen. Työskentelin silloin konferenssialueen sisällä, jossa Greenpeacellä oli pieni lobbauskahvila. Näin hyvin konkreettisesti, mikä on kansalaisjärjestöjen todellinen asema neuvotteluissa. Kokouksen loppupuolella kansalaisjärjestöjen kulkuluvat peruttiin, ja varsinaiset päätökset tehtiin suljettujen ovien takana. Minusta oli yllättävää, että näin voitiin tehdä.

Suurempi yllätys oli kuitenkin vielä tuloillaan, nimittäin kokouksen lopputulos. Ihmiset ympäri maailmaa vaelsivat Kööpenhaminaan vaatimaan ratkaisuja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Kaduilla pystyi näkemään, kuinka paljon meitä todella on ja kuinka eri tahoilta. Kaikkia yhdisti sama vaatimus, sama taistelu maapallomme hyvinvoinnin puolesta. Ikävä kyllä kolme viikkoa voimaantumista, toivon heräämistä ja odotusta päättyi hyvin tyhjään, lähes epätodelliseen oloon. En tahtonut uskoa, etteivät päättäjät saaneet mitään aikaiseksi, vaikka toiminnalle oli niin suuri tarve. COP15 oli mieletön kokemus, niin hyvässä kuin pahassa.

Nyt edessä on siis Durban ja COP17. Mahtaako ihmisillä olla mahdollisuuksia vihdoin saada päättäjät kuuntelemaan ja toimimaan? Minun on uskottava, että on. Sillä olenhan sinne lähdössä siinä toivossa, että nyt saadaan jotain aikaiseksi. Aikaa ei ole hukattavaksi. Sen kertovat lukuisat hiljattain julkaistut tutkimukset.

Viimeaikoina on ympäri maailmaa noussut vahva suuntaus kohti ihmisten valtaa ja voimaantumista. On nähty vallankumouksia arabimaissa ja suuren protestiliikkeen synty Wall Streetillä. Ilmassa on kyllästymistä siihen, että talous ja raha pyörittävät maailmaa. Rahaeliitti on vallan puikoissa, vaikka Suomessakin elämme niin kutsutussa länsimaisessa demokratiassa. Nämä kysymykset liittyvät vahvasti myös ilmastonmuutospolitiikkaan. Siinäkin on aika laittaa ihmisten ja ympäristön hyvinvointi talouden ja yritysten hyödyn edelle.

---

Reija Mikkola lähtee Durbanin ilmastokokoukseen aktivistina. Reija toimii myös Greenpeacen vapaaehtoiskoordinaattorina Suomessa.

 


Ryhdy Greenpeacen vapaaehtoiseksi

Kaikki Durbanista www.greenpeace.fi/durban