Reija Mikkola, aktivisti. Kuvassa aktivistit vastustavat E.onin ydinvoimalan rakentamista Suomeen kansallismuseon edustalla.

Terveisiä Durbanista. Majapaikkanamme toimii leirintä-alue metsäisella kukkulalla keskellä kaupunkia. Ympäristö on kuin viidakossa, mutta samaan aikaan taustalla kuuluu liikenteen ja suurkaupungin aanet. Vapaaehtoisia on tullut paikalle ympäri maailmaa: muun muassa Australiasta, Kanadasta, Kiinasta, Yhdysvalloista, Saksasta, Hollannista, Espanjasta ja Brasiliasta. Lisäksi täällä on aika mahtava määra paikallisia vapaaehtoisia!

Alueella asustaa meidän lisaksemme kymmeniä apinoita, jotka toisinaan tulevat pyörimään piha-alueelle. Itse en ole vielä nähnyt niita, vaikka kovasti olen odottanut kohtaamista! Todennaköisesti ne ovat olleet piilossa sateelta, jota on jatkunut monta päivää. Tosiaan, Etelä-Afrikassa ei valttamatta olekaan kuuma kesällä, vaan tähän mennessä on satanut lähes jatkuvasti eikä ilmakaan ole ollut kovin lämmin. Paikallisten mukaan on normaalia, etta sadekuuroja on kesäisin paljon, mutta nyt sadetta ja viileää säätä on jatkunut kuulemma kaksi viikkoa! Sääolosuhteet ovat siis täälläkin epätavanomaiset, lieneekö syynä ilmastonmuutos.

Tähän mennessä olemme lähinnä puuhastelleet avajaistempauksen ja nuorison rinnakkaiskokouksen (Conference of the Youth eli COY7) valmisteluiden parissa.

Video: An Inconvenient Youth - Cancun, Mexico 2010

An Inconvenient Youth - Cancun, Mexico from Slater Jewell-Kemker on Vimeo.

 

On mahtavaa tavata aktivisteja ympäri maailmaa ja vaihtaa kokemuksia. On ollut etenkin kiinnostavaa kuulla Afrikan toimistojen kuulumisia. Toimistoja on koko maanosassa kolme, ja niillä on jokaisella oma kampanjansa, johon ne keskittyät: Senegalissa kalastuskampanja, Kongon Tasavallassa metsäkampanja ja Etela-Afrikassa ilmastokampanja. On varmasti haastavaa tehda yhteistyotä toimistojen välillä, jotka ovat niin kaukana toisistaan ja lisäksi aivan erilaisissa maissa.

Etelä-Afrikan ryhmistä Johannesburgin paikallisryhmä on ollut olemassa pari vuotta. Heillä oli juuri hiljattain heidän ensimmainen iso demonsa Kusilen hiilivoimalalla.

Action at Kusile Power Station in Africa

 

Durbanin paikallisryhmä on perustettu maaliskuun tienoilla, joten se on hyvin uusi ryhmä. Mukana on paljon nuoria ja todella innokkaita vapaaehtoisia. Greenpeacen asema Afrikassa on melko erilainen kuin länsimaissa. Länsimaisiin jarjestoihin suhtaudutaan melko kriittisesti. Lisaksi heidän on melko hankala keräta varoja, sillä ihmiset ovat turvallisuussyistä hyvin skeptisia tietojensa antamisesta kaduilla. Silti he ovat onnistuneet saamaan noin 14 000 tukijaa parissa vuodessa, mikä on hienoa!

Kaiken kaikkiaan tunnelma täällä Durbanissa on mahtava - paljon hymyja ja naurua. Tänään olen ollut siivousryhmassa kuuraamassa vessoja ja kokkaamassa, mutta sekin on täällä mukavaa hommaa. Aurinkokin tuli lopulta esiin! Edessä on varmasti mahtavat pari viikkoa!

 


Durbanin ilmastokokousReija Mikkola osallistuu Durbanin ilmastokokoukseen aktivistina. Reija toimii myös Greenpeacen vapaaehtoiskoordinaattorina Suomessa.

Ryhdy Greenpeacen vapaaehtoiseksi

Kaikki Durbanista www.greenpeace.fi/durban