5. joulukuuta 2011 Greenpeacen aktivistit osoittamassa mieltään Global Business Day -konferenssin ulkopuolella.

 

Olimme eilen osoittamassa mieltä hotellin edustalla, jossa oli World Business Councilin kokous. Paikalla oli monet niistä yritysjohtajista, jotka hidastavat ilmastoneuvottelujen etenemistä oman liiketoimintansa nimissä. Greenpeace julkaisi heihin liittyen raportin nimeltä Dirty Dozen (Who's holding us back), jossa kerrotaan tarkemmin, miten nämä johtajat ovat toimineet.

Päivä oli erittäin tuulinen, jonka takia kiipeilijämme eivät saaneet banderolliaan alas. Meillä oli kuitenkin hotellin edustalla banderolleja, joissa lukee viesti "listen to the people, not the polluters". Mukana oli myos eteläafrikkalaisia järjestojä, jotka toivat jälleen mielenilmaukseen hienon tunnelman lauluillaan. Mielenilmaus sujui erittäin rauhallisesti, ja poliisit antoivat meidän olla missä halusimme. Kiipeilijämme kuitenkin pidätettiin.

Iltapäivällä olimme valmistelemassa tervetuliaistempausta pidätetyille, kun kuulimme, etta kaikki ulkomaalaiset aktivistit (toimituksen huomio: tällä tarkoitetaan todennäköisesti vain kiipeilijöitä) karkotetaan maasta. Uutinen tuli kaikille hyvin ikävänä yllätyksenä. Meistä on muodostunut täällä niin tiivis pieni perhe, että tuntui aivan kamalalta, että osa joutuu lähtemään ennen aikojaan kotiin! Ikävöimme heitä kovasti.

Ilmastoaktivisteja Durbanissa

 

Meille haluttiin ilmeisesti antaa selvä viesti, mitkä ovat seuraukset, jos teemme jotain. Tämä tuntuu rajoittavan pahasti oikeutta mielenilmaisuun ja siten reaktio tuntuu epäoikeudenmukaiselta. Meistä ei kuitenkaan kukaan aio lannistua, vaan aiomme jatkaa samaan malliin - entistäkin motivoituneina tekemaan sitä, mitä tulimme tänne tekemään. Harmillista, etta näin kavi, mutta se oli samalla palautus todellisuuteen. Tällaiset tilanteet myos muistuttavat meitä siita, kuinka tarkeää työmme täällä on. Lisäksi voimakas reaktio kertoo, etta olemme osuneet kipeään kohtaan.


Reija Mikkola osallistuu Durbanin ilmastokokoukseen aktivistina. Reija toimii myös Greenpeacen vapaaehtoiskoordinaattorina Suomessa.

Kaikki Durbanista www.greenpeace.fi/durban

Ryhdy Greenpeacen vapaaehtoiseksi