6. marraskuuta 2013

Arctic Sunrise Murmanskissa Venäjän viranomaisten hallussa 24. lokakuuta 2013. © Dmitri Sharomov / Greenpeace

Kansainvälinen merioikeus, International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS), käsitteli tänään Alankomaiden nostamaa juttua, jossa Alankomaat vaatii Venäjää vapauttamaan välittömästi Murmanskissa Venäjän viranomaisten hallussa olevan, Alankomaiden lipun alla purjehtivan Arctic Sunrisen sekä laivalla olleet aktivistit, jotka istuvat nyt tutkintavankeudessa.

Kansainvälinen merioikeus on oikea paikka ratkaista kiista, joka koskee tapahtumia aluevesien ulkopuolella. Venäjän rannikkovartiosto valtasi Arctic Sunrisen 19. syyskuuta Petšoranmerellä Venäjän aluevesien ulkopuolella Venäjän talousvyöhykkeellä sen jälkeen, kun Greenpeace Internationalin aktivistit olivat osoittaneet mieltä Gazpromin arktista öljynporausta vastaan. Rauhanomaiset aktivistit saivat banderollejaan vastaan veitset, pistoolit ja rynnäkkökiväärit.

Aktivistit ovat olleet nyt toista kuukautta vangittuina ja Arctic Sunrise on tutkittu perin pohjin – Arctic Sunrisen kapteenin raportin mukaan alukselta on viety tärkeää varustusta ja radiohuone on kuin siellä olisi räjähtänyt pommi.

Alankomaat perusteli näkökantaansa vahvasti ja puolusti tiukasti sekä kansainvälistä oikeutta että oikeutta osoittaa rauhanomaisesti mieltä.

Venäjää ei tänään kuultu, koska Venäjä itse ei suostunut lähettämään edustajaansa 21 tuomarin kuultavaksi Hampurissa sijaitsevaan merioikeuteen. Se ei kuitenkaan estä oikeutta tekemästä päätöstä, eikä se vapauta Venäjää noudattamasta sitä. Päätös on alustavasti luvattu 22. marraskuuta. Sitä ennen Alankomaat vielä vastaa kirjallisesti oikeuden esittämiin kysymyksiin.

Greenpeace Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo oli seuraamassa oikeuden kuulemista, ja toivoi luonnollisesti aktivistien vapauttamista: “Venäjän viranomaiset ovat vangitsemassa 30 ihmistä, kun kaksi aktivistia oli kiipeämässä 500 000 tonnin öljynporauslautalle ripustamaan keltaista banderollia.”

JUHA AROMAA