Viime keväänä Greenpeace julkaisi ”How clean is your cloud?”-raportin, jossa pilvipalveluja tarjoavia yrityksiä pisteytettiin niiden harjoittaman energia- ja ympäristöpolitiikan mukaan. Raportin keskeinen viesti oli se, että vaikka suurella osalla yrityksiä oli kunnianhimoisia ohjelmia energiatehokkuuden parantamiseksi, moni yritys luotti kuitenkin hiilellä ja ydinvoimalla tuotettuun energiaan pilvipalveluiden pyörittämisessä. Kuitenkin valtavalla vauhdilla laajenevien pilvipalveluiden kohdalla ei riitä, että keskitytään ainoastaan energian määrään (etenkin kun energian kokonaistarve palvelujen laajentuessa kasvaa), vaan samalla täytyy keskittyä myös  käytetyn energian laatuun.  

Apple sijoittui vertailussa melko heikosti, johtuen pitkälti energiatuotannon hiiliriippuvuudesta. Raportin julkaisemisen jälkeen Apple on parantanut merkittävästi energiapolitiikkaansa. Tästä huolimatta yritys edelleen sai huonot arvosanat energiavalinnoistaan.

Toukokuussa Apple ilmoitti, että sen Pohjois-Carolinassa sijaitseva palvelinkeskus tulee olemaan hiilienergiavapaa ja 100% uusiutuvalla energialla pyörivä jo tämän vuoden loppuun. Muut kaksi Applen palvelinkeskusta saavuttavat Applen ilmoituksen mukaan saman tilanteen vuoden 2013 loppuun mennessä. Applelta kuitenkin puuttuvat konkreetit suunnitelmat siitä, miten nämä sitoumukset saavutetaan. Applen kolmen oman palvelinkeskuksen muuttaminen hiilivapaaksi on siis vielä kaukana toteutumisesta.  Vaikka Applella olisi mahdollisuus toimia alan suunnannäyttäjänä, on sen suunnitelmissa tällä hetkellä enemmän puhetta kuin tekoja.

Applen isoksi käytännön ongelmaksi on muodostumassa Duke Energy-nimisen energiayhtiön hiiliriippuvuus. Apple on rakentanut iData-keskustaan Pohjois-Carolinaan ja valmistuessaan datakeskus tulee olemaan yksi maailman suurimmista. Pohjois-Carolinan osavaltiossa ainut energiantuottaja on kuitenkin juuri Duke Energy on.  Käytännössä Applen on tavoitteisiin pääsemiseksi saatava Duke Energy muuttamaan tuotantotapojaan ja luopumaan vuorista ns mountain top removal-menetelmällä louhitun hiilen käytöstä energialähteenä.  On hienoa, että Apple pystyttää keskukseensa aurinkopaneeleja, mutta niin kauan kuin se ostaa energiaa Dukelta, se on edelleen osa likaisen sähkön ongelmaa.

Greenpeace julkaisi uuden ”A Clean Energy Road Map for Apple. How Apple Can Meet its Coal-free Goal”-raportin, jossa päivitetään Applen pisteytys sekä tarjotaan Applelle tiekartta 100% uusiutuvalla energialla toimiviin palvelinkeskuksiin. Tärkeintä mitä Apple voi tehdä on, että se käyttää ostovoimaansa ja vaatii Duke Energyä ja muita energiantuottajia siirtymään uusiutuvaan energiaan ja luopumaan ympäristölle tuhoisasta Mountain-top-removal-hiilenlouhinnasta. Lisäksi Applen tulee jatkossa sijoittaa palvelinkeskuksiaan paikkoihin, joissa uusiutuvaa energiaa on tarjolla.  Applen tulee lisäksi valita energiantoimittajikseen paikallisia, uusiutuvaa energiaa käyttäviä tuottajia sekä rakentaa keskuksiinsa omaa uusiutuvan energian tuotantopotentiaalia, kuten aurinkopaneeleita.

Greenpeace on kampanjoinut saadakseen ”How Clean is Your Cloud”-raportin jumbosijoille sijoittuneet yritykset siirtymään enenemässä määrin uusiutuvan energian käyttöön. Yli 250 000 ihmistä on kirjoittanut Applelle, Amazonille ja Microsoftille ja pyytänyt näitä yrityksiä siirtymään puhtaan energian käyttöön.

Voit lähettää viestin Applelle ja vaatia heitä siirtymään uusiutuvaan energiaan ja puhdistamaan pilvensä!