Greenpeace on haastanut Applen puhdistamaan pilvensä iCoal -kampanjassaan. Tähän mennessä yli 200 000 henkilöä on allekirjoittanut vetoomuksen Applelle, jotta tämä lopettaisi likaisella energialla tuotetun sähkön käytön palvelinkeskuksissaan. 

Apple, kuinka puhdas pilvenne todella on?

Apple vastasi Greenpeacen haasteeseen kertomalla, että yhtiön Maidenissa, Pohjois-Carolinassa sijaitseva palvelinkeskus, tulee käyttämään pelkästään uusiutuvaa energiaa. 

Tavoite on kunnianhimoinen. Yhtiö aikoo investoida aurinkopaneeleihin ja polttokennoihin, joilla tuotettaisiin 60% iDatacenterin käyttämästä sähköstä. 

Oleellinen kysymys kuitenkin on, että mistä loppu 40% tulee? Tätä ei yhtiö ole kertonut. Pohjois-Carolinassa on vain yksi sähköyhtiö, Duke Energy, joka tuottaa yli puolet sähköstään hiilivoimalla. Apple saattaa suunnitella täyttävänsä energiantarpeensa uusiutuvan energian alkuperätakuilla (engl. Renewable Energy Credits, REC). Ongelma näiden takuiden kanssa on, että niiden ostaminen ei välttämättä vähennä fossiilisen energiantuotannon käyttöä  eikä lisää uusiutuvan energian tuotantoa ollenkaan. Applen tulisi kertoa avoimesti, mistä yhtiö sähkönsä hankkii. Yhtiö pystyy parempaan kuin pelkät alkuperätakuut.

Apple ei myöskään ole kertonut miten se aikoo tuottaa sähkönsä tulevaisuudessa. Yhtiön pilvipalvelut laajenevat nopeasti, ja uuteen Pohjois-Carolinan palvelinkeskukseen on siksi tulevaisuudessa odotettavissa merkittäviä laajennuksia

Selkeä suunnitelma energiantarpeen tyydyttämiseksi lähettäisi paikalliselle energiayhtiölle viestin, että lisäinvestointeja uusiutuvaan energiaan tarvitaan tulevaisuudessa, jos Apple todella aikoo puhdistaa pilvensä.

Pilvipalveluja tarjoavat yritykset ovat tärkeitä asiakkaita sähköyhtiöille. Googlen uusi palvelinkeskus Haminassa tulee käyttämään tuulisähköä. Facebook avasi oman palvelinkeskuksensa Ruotsin Luulajaan, koska pohjois-Ruotsissa on saatavilla runsaasti vesivoimalla tuotettua sähköä. Nyt on Applen vuoro ottaa mallia näistä edelläkävijöistä, ja vaatia sähkön toimittajiaan rakentamaan lisää puhdasta energiaa.