Erlend Tellnes, Norja

GPS: 72°37.225'N, 40°53.679'E
Kurssi: 054.1
Lämpötila:12 °C

Nyt kun olen Arctic Sunrisen kyydissä, ymmärrän miksi laivat ovat Greenpeacelle niin tärkeitä. Miehistö todistaa öljy-yhtiöiden fossiilisten polttoaineiden etsintään liittyviä toimenpiteitä Barentsinmerellä. Meidän silminäkijälausuntojemme ansiosta koko maailma voi seurata, millaiseen vaaraan yhtiöt Arktiksen asettavat.

Laiva on kuin pieni, eristetty kylä: olemme kaikki hyvin lähellä naapureitamme ja kaupunki on jäänyt kauas taakse. Arctic Sunrisella on kaikki, mitä ihminen voi tarvita selvitäkseen merellä useita kuukausia. Minä olen mukana vain muutaman viikon. Olen kuitenkin jo huomannut, että monet laivan kirjoista, varsinkin merisairauteen liittyvät sellaiset, ovat erittäin hyödyllisiä. Jos olisin mukana kauemmin, myös sauna, kuntosali ja elokuvat olisivat varmasti hyvin tervetulleita.

Nyt Arctic Sunrise kelluu Barentsinmerellä – elokuun auringon alla Venäjän Arktis on huimaavan kaunis. Kuitenkin Rosneft, venäläinen öljyjätti ja maailman suurin saastuttaja, yrittää liata aluetta. Ei olisi ensimmäinen kerta; yhtiö on jo saastuttanut laajoja maa-alueita Venäjällä. Tänä keväänä kävin itse katsomassa Rosneftin aiheuttamia öljyvuotoja Siperiassa. Se oli kaamea näky. Suuria alueita oli peittynyt valtavaan määrään öljyä. Uusia vuotoja vanhojen päällä ja vanhaa, ruostunutta infrastruktuuria, joka vuotaa edelleen kuin suo. Nyt olen Venäjän Arktiksella todistamassa, että tätä törkyistä öljy-yhtiötä ei saisi päästää poraamaan öljyä herkällä ja ainutlaatuisella Arktiksella.

Olen paikan päällä aktivistina protestoimassa öljynetsintään tähtääviä toimenpiteitä Venäjän Arktiksella. Tämä työ on öljy-yhtiöille vain alkua – seuraavaksi yrityksillä on suunnitelmissaan riskialtis arktinen öljynporaus. Poraamista seuraa mitä todennäköisin laajamittainen katastrofi. Norjalaisena aktivistina ja kampanjoitsijana olen paikan päällä paljastaakseni norjalaisen valtionyhtiö Statoilin tekopyhyyden ja epärehellisyyden. Norjassa yhtiö yrittää pitää brändinsä kiiltävänä ja puhtaana, mutta on kuitenkin sekaantunut vaaralliseen arktiseen öljynporaukseen. Statoililla on lisenssi porata öljyä kaikkialla Pohjoisella jäämerellä sekä sopimus Rosneftin kanssa Arktiksen jäisillä alueilla poraamisesta.

Yleensä ihmiset ovat kovin skeptisiä. Monet ajattelevat, että Greenpeacen tavoite lopettaa arktinen öljynporaus on naiivi. Mitä heille pitäisi sanoa? Heidät kannattaa pyytää istumaan alas ja miettimään maailman todellista nykytilaa. Arktinen öljyn poraus ei tee elämästämme mukavampaa, vaan syöksee meidät ilmastotuhon partaalle. Tulvia, hurrikaaneja, tulipaloja – sitä kaikkea tulevaisuudella on meille tarjota, ellemme toimi nyt.

Arktisen öljynporauksen pysäyttäminen on ylevä tavoite, mutta yhdessä me pystymme siihen. Maailma muuttuu nopeasti – öljyn hinta vaihtelee, laki kehittyy ja yhä useammat liittyvät Arktiksen puolustajien suureen joukkoon. Sinusta voi tulla yksi meistä – vaikka heti! www.savethearctic.org

Erlend Tellnes, aktivisti Norjasta
Käännös: Aino Tuomi-Nikula