Öljyvuoto Komin tasavallassa Venäjällä

Venäjän hallitus ja valtion öljy-yhtiöt ilmoittavat toimivansa arktisessa öljynporauksessa korkeiden ympäristövaatimusten mukaisesti, mutta käytännön näytöt puuttuvat. Tänään Suomessa vieraileva presidentti Vladimir Putin lupasi 2010 linjapuheessaan pääministerinä yleviä: ”Yhtään teollista hanketta ei toteuteta Venäjän Arktiksella ilman kaikkein tiukimpia ympäristövaatimuksia. Tämä on tärkein periaatteemme. Näin toimimme luonnonvarojen hyödyntämisessä Jamalin niemimaalla, Štokmanin kentällä Barentsin merellä, Krasnojarskin alueella ja Jakutiassa.”

Johtajien tapaamisissa ja Arktisessa neuvostossa puhutaan yleviä Arktiksen säilyttämisestä samalla kun öljy- ja kaasukakku aiotaan syödä eikä säästää. Venäjällä valtion hallitsema media toistaa virallista totuutta, eikä tutkiva journalismi ole vielä löytänyt öljyvuotoja. Siksi opastimme mediaa Hanti-Mansiassa Uralin takana katsomaan itse öljyvuotoja. Myös suomalaiset kirjeenvaihtajat kutsuttiin, mutta tällä kertaa kukaan ei ennättänyt mukaan. Valtio sallii arktisen öljynporauksen vain venäläisille yrityksille ja omistaa suurimmat öljy-yhtiöt. Samalla valtio kiristää ihmisoikeus-, alkuperäiskansa- ja ympäristöjärjestöjen kahletta. Amnesty pyytää vetoamaan Putiniin ja presidentti Sauli Niinistöön sananvapauden ja kansalaisoikeuksien puolesta.

Toukokuussa presidentti Putin allekirjoitti asetuksen, joka sallii ruopatun lietteen levittämisen Ob-joen suulla. Näin autettiin kaasuyhtiö Novatekia säästämään kolme miljardia dollaria Sabettan LNG-sataman rakentamisessa. Sabettasta laivattaisiin nesteytettyä maakaasua Jäämeren kautta länsimarkkinoille. Lietteessä jo olevat öljyjätteet leviäisivät mereen toisaalle dumpattuna laajalle Jäämeren luontoon.

Huhtikuussa Shell ilmoitti yhteishankkeesta Gazpromin kanssa öljyn etsinnässä Venäjän arktiselta merialueelta pian sen jälkeen kun se oli joutunut lykkäämään Alaskassa öljynporauksen aloittamista ensi vuoteen, koska se ei pystynyt täyttämään Yhdysvaltain ympäristölainsäädännön vaatimuksia. Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila allekirjoitti sopimuksen Putinin todistaessa tapahtumaa vierailullaan Hollannissa. Muistutimme Ollilaa siitä mitä Venäjällä tapahtuu.

Norjalainen valtionyhtiö Statoil noudattaa kotimaassaan öljynporauskieltoa jäisillä merillä. Yhteisyrityksessään Rosneftin kanssa Statoil on toimimassa kuitenkin aivan toisin, Venäjän mannerjalustalla. Esitimme Statoilin yhtiökokouksessa arktisesta hankkeesta luopumista. Kymmenet tuhannet tukijamme ovat jo vedonneet Norjan pääministeriin tässä asiassa.

Venäjällä öljyntuotannossa sattuu yli 20 000 öljyvuotoa luontoon joka vuosi nykyisillä mantereella sijaitsevilla tuotantoalueilla. Samoilta yhtiöiltä, jotka haluavat aloittaa öljynporauksen Pohjoisella jäämerellä, vuotaa joka vuosi 30 miljoonaa barrelia ruostuneista putkista joka vuosi, seitsemän kertaa Meksikonlahden Deepwater Horizonin katastrofaalisen öljyvuodon verran.

Tuorein öljyvuoto Komin tasavallassa on menossa samaan aikaan kun Putin lentää Turkuun. Venäläis-vietnamilainen yhteisyritys Rusvietpetro on päästänyt jo 3000 barrelia öljyä Kolvajokeen, joka on ollut tärkeä Komin alkuperäiskansan kalastuselinkeinolle. Kielisukulaisemme joutuivat kamppailemaan öljyn kanssa itse, viranomaisia tai öljy-yhtiöitä päästön puhdistaminen ei kiinnostanut. Öljypäästö oli tapahtunut jo marraskuussa 2012 mutta vasta paikallisväestön ilmoitus toukokuussa 2013 öljyn leviämisestä jokeen tuli viranomaisten tietoon. Päästö olisi voitu puhdistaa ennen öljyn leviämistä satojen kilometrien matkalle. Vuodessa vesistöihin ja maahan valuvista viidestä miljoonasta öljytonnista vain 5000 ilmoitetaan viranomaisille.

Öljyvuoto Komin tasavallassa Venäjällä

Öljyvuoto Komin tasavallassa Venäjällä

Rosneftin aiheuttama öljyvuoto Venäjällä

Rosneftin aiheuttama öljyvuoto Venäjällä

Pääministeri Dimitri Medvedev kannatti Greenpeacen esitystä öljy-yhtiöille määrättävästä öljypäästöjen ilmoitusvelvollisuudesta tapaamisessamme viime viikolla kesäkuun 18. päivänä. Rikosoikeudellinen vastuu öljypäästöjen salaamisesta olisi vasta pieni askel lainsäädännön kehittämisessä öljypäästöjen vähentämiseksi. Vasta kun korruptio vähenee ja media avaa silmänsä niin Suomessa kuin Venäjälläkin öljyn ja kaasuntuotannon jättimäisille päästöille nykyisillä alueilla, joista kaikki Suomessa käytetty kaasu ja melkein kaikki öljy tulee, on toivoa jälkien siivoamisesta.

Arktisille alueille näitä yhtiöitä länsimaisten kumppaniensa kanssa ei tule päästää. Arktis kärsii jo Venäjän suurten jokien kautta tulevasta valumasta kun erityisesti keväällä tuhansien öljyvuotojen lammikot lähtevät liikkeelle sulamisvesien mukana. Yhtiöt arvioivat Arktikselta voitavan pumpata 13 miljoonaa tonnia vuodessa vuonna 2025 jos hankkeet toteutettaisiin. Venäjän valtion energiansäästöohjelman mukaan 2020 mennessä pelkästään toimintaa tehostamalla säästettäisiin 60 miljoonaa tonnia öljyä vuodessa. Vasta kun öljy pysyy putkissa, kannattaa etsiä uutta. Venäjän koko energiasektorin tehostamispotentiaali on valtava.

Suomalainen teollisuus voi tarjota osaamistaan energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämiseksi sekä öljyputkien korjaamiseksi. Arktista öljynporausta ei tarvita eikä parhaillaan Yhdysvalloissa Shellin apuna puurtavia monitoimimurtajia tule käyttää öljynetsinnässä siihen liittyvien huimien riskien takia. Pelkästään nykyisten öljypäästöjen puhdistamisessa olisi paljon työtä.

Ota kantaa Arktiksen ja venäläisenkin luonnon puolesta ja liity mukaan. www.SaveTheArctic.org

VLADIMIR TŠUPROV, energiakampanjan päällikkö

MATTI IKONEN, Arktis-vastaava