Arctic Sunrise Barentsinmerellä

 

Olen Greenpeacen jäänmurtajan Arctic Sunrisella matkalla Venäjän Arktiksen alueelle, jota viranomaiset eivät tahdo meidän näkevän. He ovat loukanneet kansainvälistä oikeutta kieltämällä laivaltamme pääsyn tärkeälle merireitille ja sulkemalla meidät ulkopuolelle – sulkemalla sinut ulkopuolelle.

Mutta maailman silmien alla ja yhdessä miljoonien Arktiksen puolustajien kanssa me uhmaamme Venäjän viranomaisia ja vaadimme oikeutta nähdä mitä Karanmerellä tapahtuu.

Kanadalainen Arktis-kampanjoitsija Christy Ferguson Arctic Sunrisella.

 

Suurin piirtein tiedämme, mitä esiripun takaa paljastuu:

  • Venäjän valtion omistama öljyjätti Rosneft. Harva Venäjän ulkopuolella on kuullut koko yhtiöstä, mutta kyse on yhdestä maailman suurimmista öljy-yhtiöistä ja pahimmista öljyvuotojen aiheuttajista maalla sijaitsevilla öljykentillä.
  • Amerikkalainen öljyjätti ExxonMobil. Tunnetaan Exxon Valzedin öljykatastrofista, voitonjanoinen suuryhtiö on lähtenyt yhteishankkeisiin Rosneftin kanssa hyödyntääkseen Venäjän heikkoa lainsäädäntöä ja vastuuvaatimuksia.
  • Venäjän Arktiksen kansallispuisto. Sarvivalaiden, grönlanninvalaiden, jääkarhujen ja mursujen tärkeä elinalue ja nyt myös Rosneftin ja Exxonin laittoman öljynetsinnän näyttämö.
  • Laivat, jotka etsivät öljyä näille yhtiöille. Öljyesiintymiä kartoitetaan ampumalla merenpohjaan hyvin voimakkaita ääniaaltoja, jotka voivat jopa tappaa valaita. Lisäksi alukset ottavat merenpohjasta geologisia näytteitä.

Se on painajainen, joka vain pahenee, ellei tilanteeseen puututa.

Silti on eri asia tietää jotain tapahtuvan ja nähdä itse, omin silmin. Venäjän hallitus ja öljy-yhtiöt tietävät tämän aivan yhtä hyvin kuin mekin. Luulen, että siksi ne haluavat pitää meidät ulkopuolella.

Eilen kun lähestyimme Novaja Zemljan saaria, jotka erottavat Barentsinmeren Karanmerestä, näimme keula-aalloissa leikkiviä valkokuonodelfiinejä. Kauempana näimme valaiden nousevan pintaan, lunnit ja lokit kiertelivät laivaa. Ja arktinen auringonnousu on todellinen luonnon spektaakkeli.

Täältä kauempaa voin vain aavistella millainen luonnon rikkaus elää Venäjän Arktiksen kansallispuistossa.  

Kansallispuiston alue on Venäjän valtion virallisesti erityisen ekologisesti merkittäväksi ja herkäksi alueeksi tunnustama. Suojelualue on valaiden, delfiinien, jääkarhujen, mursujen ja lukemattomien muiden lajien koti.

Jos alueella sattuu öljyvuoto, se tuhoaa Arktiksen kansallispuiston hetkessä. Venäjän lainsäädäntö kieltää teollisen toiminnan alueella, silti hallitus on antanut Rosneftille ja Exxonille oikeuden öljynporaukseen alueella, joka ulottuu kansallispuiston rajojen sisään. Laittomuus ei ole estänyt yhtiöitä tarttumasta tilaisuuteen.

Öljy-yhtiöillä on tapana ajatella, että ne voivat operoida kaukaisissa paikoissa, kuten Venäjän Arktiksella ilman valvontaa. Yhtiöt uskovat, että ne voivat pelata uhkapeliä luonnon kustannuksella ja tuomita koko planeetan ilmastonmuutoksen kouriin, ilman että ne joutuvat siitä vastuuseen.

Ja niinhän se on – jos me olemme hiljaa. Mutta yli kolme ja puoli miljoonaa ihmistä kieltäytyy pysymästä hiljaa. Arctic Sunrise seilaa Karanmerelle ja uhmaa Venäjän hallituksen yrityksiä pitää meidät ulkona. Yhdessä aktivistien ja tukijoiden kanssa me jatkamme arktisen öljynporauksen vastustamista kaikkialla, mihin öljy-yhtiöt yrittävät.

 

CHRISTY FERGUSON, @christyarctic

PS. Voimme puolustaa Arktista vain sinun avullasi. Greenpeace ei ota vastaan lahjoituksia yrityksiltä tai valtioilta. Tue meitä.