Greenpeacen aktivistit kiipeävät Cairn Energyn öljynporauslautta Leiv Eirikssonille Grönlannin arktisilla vesillä vuonna 2011 kesäkuun 4. päivänä vastustamaan arktista öljynporausta. Cairn Energy ei löytänyt öljyä, eikä sen jälkeen Grönlannissa ole porattu. © Steve Morgan / Greenpeace

 
Vaikka Venäjän arktisesta öljynporauksesta kuului huonoja uutisia, kun Gazpromin Prirazlomnaja aloitti ensimmäisenä maailmassa öljynporauksen jäätyvällä merialueella, muualta kuuluu parempia uutisia. Råstofstyrelsen, joka vastaa porausluvista Grönlannin vesillä, vahvisti, ettei ensi kesänä yksikään öljy-yhtiö aloita porausta.

Öljy-yhtiöillä on öljynetsintälupia Grönlannin länsirannikolla ja koillisrannikolla. Koeporauksille on haettava lupa erikseen, ja ensi kesän hakuajan mennessä umpeen Råstofstyrelsen ei ollut saanut ainuttakaan hakemusta tai tiedustelua öljy-yhtiöiltä.

Tähän mennessä Grönlannin länsirannikolla on tehty 14 koeporausta, koillisrannikolla ei ainuttakaan. Viimeksi länsirannikolla porasi brittiläinen Cairn Energy vuonna 2011, jolloin myös Greenpeacen aktivistit olivat öljynporauslautalla vastustamassa porausta. Öljyä ei löytynyt, eikä sen jälkeen ole kukaan muu yrittänyt.

Eikä arktinen öljynporaus näytä olevan helppoa Gazpromillekaan. Tiistaina Gazpromin porauksista vastaava johtaja Vsevolod Tšerepanov sanoi, että yhdeksästä suunnitellusta porauksesta seitsemää ei voi toteuttaa olosuhteiden takia.

Syksyisten Venäjän tapahtumien aikana moni kommentaattori oli sitä mieltä, ettei arktiselle öljynporaukselle voi kuitenkaan tehdä mitään. Moinen synkkä kohtalonusko ei perustu asialliseen analyysiin tilanteesta. Total on ilmoittanut, ettei harkitse arktista öljynporausta ja varoittaa riskeistä muitakin. Exxon luopui Grönlannin öljynetsintäluvistaan. Nyt on aika Shellin, Gazpromin ja muiden Arktiksen uhkaajien harkita uudelleen. Ja nyt on ennen kaikkea aika arktisten valtioiden päättäjien puhaltaa öljyuhkapeli poikki. Tervetuloa vaatimaan sitä meidän viiden miljoonan ihmisen kasvavaan joukkoon.

JUHA AROMAA